Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Zeldzame ziekten in de schijnwerpers

Vandaag, 29 februari werd in Madurodam de Zeldzame Ziektendag gehouden. Verschillende VSN-leden waren aanwezig, in de zaal en op het podium. Een perfecte plaats en datum om aandacht te vragen voor het probleem van de zeldzame ziekten. Verschillende kranten en TV-programma's besteden aandacht aan het evenement, o.a. het RTL-nieuws van 19.30 uur.

Maryze op het podium Een volle zaal met 400 mensen, lezingen, kamerleden en een gezellig dagje uit in Madurodam. Dat is de eerste Europese dag voor Zeldzame ziekten die in elf Europese landen werd gehouden. Maar veel belangrijker is dat door deze dag de problemen van de zeldzame ziekten volop in de schijnwerpers komen.

Grote indruk maakten de verhalen van de betrokkenen: Maryze Schoneveld van der Linden die vertelde over hoe haar leven was veranderd door de komst voor een medicijn voor de ziekte van Pompe: Myozyme. Hoe ze haar kracht en energie herwonnen heeft en plotseling geconfronteerd wordt met een nieuw probleem: zij moet voor een pensioen gaan zorgen.

In schril contract daarmee staat het verhaal van mevrouw Liebe. Zij heeft één zoon op tweejarige leeftijd verloren aan een mitochondriële ziekte. Drie andere zoons hebben dezelfde ziekte en hun toekomst is zeer onzeker. Dag in, dag uit hoopt ze dat haar kinderen weer wakker zijn geworden. Ze is opgehouden met het denken over de toekomst.

Beide verhalen staan naast elkaar en illustreren duidelijk de extreme emoties die verbonden zijn aan zeldzame ziekten. 29 februari 2008

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400