Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


29.02.2008

Duurzaamheidscriteria EU gaan SP niet ver genoeg

Tijdens het Notaoverleg met de ministers van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en Economische Zaken over het Europese Energie- en Klimaatpakket is gesproken over de ontwerp EU-Richtlijn voor hernieuwbare energie . Een meerderheid van de partijen gaf aan de voorgestelde duurzaamheidscriteria te zwak te vinden, zeker in verhouding met de Cramer-criteria die in Nederland worden gehanteerd.

De politici maken zich zorgen over zaken zoals biodiversiteit en concurrentie met voedsel. Minister Cramer was juist heel lovend over het voorstel. Een jaar geleden was er absoluut nog geen sprake van duurzaamheidscriteria op EU-niveau en nu zijn al drie van de Cramer-criteria en in haar ogen nog wel de belangrijkste reeds opgenomen in het voorstel. Van der Hoeven op haar beurt gaf aan niet blij te zijn met het voorstel om lidstaten niet de mogelijkheid te geven verdergaande eisen op te leggen bij implementatie in nationale wetgeving.

Tijdens dit Notaoverleg heeft de SP een motie ingediend om het kabinet aan te sporen de duurzaamheidseisen uit het voorstel voor de EU-Richtlijn voor hernieuwbare energie aan te laten sluiten bij het niveau van de Cramer-criteria. Toen Cramer zich bereid verklaarde om de Nederlandse aanpak in Brussel te verdedigen werd de motie ingetrokken.

Van der Hoeven gaf naar aanleiding van vragen van mevrouw Spies (CDA) aan op korte termijn met de eerder toegezegde informatie over eventuele belemmeringen in het kader van de WTO te komen.

Klik hier voor de tekst van de motie van de heer Jansen van de SP.