Algemene Vereniging Van Beroepsjournalisten in België


Censuur voor klokkenluidersite Wikileaks

Op verzoek van de Zwitserse Bank Julius Bear besloot een rechter in de VS om de website Wikileaks.org te censureren. Wikileaks is een online databank waar vertrouwelijke documenten anoniem gepost en gelezen kunnen worden.

De kliksite was van plan interne bankgegevens, die witwaspraktijken en belastingontduiking aan het licht zouden brengen, te publiceren. Waarop Julius Bear Wikileaks voor de rechtbank daagde met de vraag om de domeinnaam te verbieden.
Dat gebeurde ook. Een rechtbank in Californië heeft het bevel gegeven om alle rapporten op de website te verwijderen en de domeinnaam Wikileaks.org te blokkeren. Hiermee wordt ingegaan tegen het Amerikaanse First Amendment, dat het recht op vrije meningsuiting waarborgt.

Een zware sanctie, vindt Ides Debruyne, directeur van het Fonds Pascal Decroos. "Er mag niet zomaar aan de vrije meningsuiting gesleuteld worden. De reactie van de Amerikaanse staat is erg overdreven: een webpagina volledig platleggen naar aanleiding van één geval is net hetzelfde als een televisiezender opdoekken op grond van één uitzending."

De website publiceert sinds 2007 geheime rapporten van informanten uit de overheids- en bedrijfswereld. Het initiatief gaat uit van onbekende dissidenten. Het design van Wikileaks is gebaseerd op dat van internetencyclopedie Wikipedia. De oprichters beweren dat de personen die gegevens uploaden ontraceerbaar zijn en dat de geposte informatie wordt geverifieerd door de gebruikers.

"Er is wel degelijk sprake van een journalistieke approach", zegt Ides Debruyne. "De documenten worden zorgvuldig gescreend en kunnen zeker als bron beschouwd worden als je de bewijzen daarna op een officiële manier hard kan maken."

Maar censuur stopt de triomftocht van Wikileaks niet. Wikileaks.org mag dan niet meer bestaan, landenversies als Wikileaks.be of Wikileaks.nl zijn wel nog operationeel. Ook duiken er nu al kopieën met een schuilnaam, zo blijven alle gegevens toch raadpleegbaar. Volgens Debruyne blijft het verbieden van webpaginas een delicate zaak omdat de gevolgen niet alleen de website zelf treffen. "Natuurlijk moeten dingen die niet door de beugel kunnen gecensureerd worden, maar externen die toevallig op dezelfde server opereren zijn uiteindelijk de dupe."

Meer info op www.wikileaks.be