Partij van de Arbeid

Drama bij de Belastingdienst

29-02-2008 04:51

Het is een drama bij de Belastingdienst. Het meest recente probleem: alle elektronische ingestuurde aangiften die sinds begin 2008 zijn ingezonden zijn niet bruikbaar. Op woensdag 27 februari debatteerde de kamer met staatssecretaris de Jager over dit probleem en de zorgelijke situatie bij de Belastingdienst.

PvdA woordvoerder Paul Tang: De problemen bij de Belastingdienst zijn een erfenis van het vorige kabinet. Hiervoor heeft de PvdA toen steeds gewaarschuwd. De staatssecretaris kan daarom niet verantwoordelijk worden gehouden voor het ontstaan van deze problemen. Dit neemt niet weg dat wij hem verantwoordelijk houden voor het zo snel mogelijk oplossen ervan. De PvdA verwacht van de staatssecretaris dat hij met structurele verbeteringen in de prestaties van de Belastingdienst komt, zoals snel antwoorden, minder terugvorderingen, bereikbaarheid van de Belastingtelefoon, enzvoort. Daarop zullen we hem afrekenen, helaas zonder dat nieuwe incidenten uit te sluiten zijn, aldus Tang.

De problemen bij de Belastingdienst leiden tot schrijnende situaties bij het definitief vaststellen van de toeslagen. Sinds de invoering van de toeslagen begin 2006 zijn er grote problemen. Veel mensen hebben maanden moeten wachten op de juiste toeslag, wijzigingen en bezwaren zijn een tijdlang veel te laat of niet juist verwerkt. Daardoor wordt nu een grote groep van met name ontvangers van huurtoeslag geconfronteerd met forse terugvorderingen. Het precieze aantal is nog steeds niet bekend, maar naar verwachting 40.000 ontvangers van huurtoeslag zullen meer dan 1000 euro toeslag over 2006 moeten terugbetalen. Veel van deze mensen kunnen eveneens een vordering over 2007 verwachten.

De PvdA maakt zich zorgen over deze vorderingen. Tang: Een vordering van enkele honderden euro`s leidt voor ontvangers van huurtoeslag snel tot financiële problemen en schulden. De Belastingdienst moet daarom coulant zijn met het terugvorderen van de toeslagen. Eerder al hebben we met de staatssecretaris afgesproken dat de heffingsrente (de rente die in rekening wordt gebracht over de periode dat mensen ten onrechte de toeslag kregen) voor 2006 en 2007 wordt kwijtgescholden.

In het debat heeft de PvdA om een verder gebaar gevraagd. De problemen zijn de ontvangers van toeslagen niet aan te rekenen, wel de fiscus en het vorige kabinet. De staatssecretaris heeft toegezegd dat ook de invorderingsrente (de rente over de periode van terugbetaling) bij persoonlijke betalingsregelingen wordt kwijt gescholden. Mensen die aangeven de vordering niet te kunnen betalen kunnen bij de Belastingdienst een betalingsregeling op maat aanvragen. De vordering kan dan renteloos worden terugbetaald. Daarnaast heeft de staatssecretaris toegezegd meer rekening te houden met mensen in een schuldsaneringtraject die een vordering moeten terugbetalen.