Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen en Koenders veroordelen geweld in West-Darfur

29 feb 2008 | Ministers Verhagen en Koenders veroordelen het recente geweld in West-Darfur, waarbij duizenden mensen op de vlucht zijn geslagen en honderden mensen zijn omgekomen.

Sinds 8 februari vinden hevige gevechten plaats tussen Sudanese regeringstroepen (gesteund door Arabische milities) en rebellen. Het Sudanese leger heeft hierbij ook dorpen gebombardeerd.

"Dit geweld maakt opnieuw duidelijk dat de bevolking en de vluchtelingen in Darfur snel meer bescherming nodig hebben", aldus Verhagen. "De vredesmacht van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie moet zich snel kunnen ontplooien en effectief kunnen optreden. Dat is alleen mogelijk als ook niet-Afrikaanse troepen deel van de vredesmacht uitmaken."

De humanitaire situatie in het gebied verslechtert verder en delen van West-Darfur zijn onbereikbaar voor humanitaire organisaties. "Het is onaanvaardbaar dat de Sudanese regering dorpen aanvalt. Ik ben zeer bezorgd over de humanitaire situatie in Darfur. Er is nu snel een effectieve beschermingsmissie nodig in Darfur", aldus Koenders.

De ministers roepen alle partijen op het geweld te staken en humanitaire organisaties toe te laten in de getroffen gebieden. De ministers benadrukken dat naast een effectieve vredesmacht, ook een breed gedragen vredesakkoord nodig is voor een oplossing voor Darfur.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl