Ministerie van Defensie

29-02-2008
Project Vervanging F-16: deelneming aan de Initiële Operationele Test en Evaluatie van de JSF
Ondertekenaar: Staatssecretaris van Defensie, drs. J.G. de Vries

Nederland is van plan deel te nemen aan de Initiële Operationele Test en Evaluatie (IOT&E) van het Joint Strike Fighter (JSF)-programma. Twee elementen zijn hierbij van belang, namelijk de toetreding tot het in januari 2007 gesloten Memorandum of Understanding (MoU) tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk en de inbreng van twee Nederlandse JSF-testtoestellen voor de IOT&E. De IOT&E is voorzien van 2011 tot 2013. Om in 2011 het eerste testtoestel beschikbaar te hebben, moet begin 2008 een opdracht tot verwerving - in eerdere Kamerbrieven âvoorlopige bestellingâ genoemd - worden gedaan. Eind 2008 volgt de opdracht tot verwerving voor het tweede testtoestel, dat in 2012 wordt afgeleverd.

Met deze brief informeer ik u over het besluit tot het MoU toe te treden en dit jaar een opdracht tot verwerving te plaatsen voor zowel het eerste als het tweede testtoestel. In overeenstemming met het coalitieakkoord zal het kabinet vervolgens in 2009 een besluit nemen over de feitelijke aanschaf van de twee testtoestellen.

aan de Initiële Operationele Test en Evaluatie van de JSF Om deze publicatie te raadplegen heeft u het programma Acrobat Reader nodig, dat u gratis kunt downloaden