Ministerie van Defensie

29-02-2008 17:21

KABINET BESLUIT TOT DEELNAME TESTFASE JSF

Nederland neemt vanaf 2011 deel aan de Initiële Operationele Test en Evaluatie-fase (IOT&E) van het Joint Strike Fighter (JSF) programma. Dit maakt het kabinet vandaag bekend in een brief aan de Tweede Kamer.

Het besluit is in lijn met de afspraken uit het Coalitieakkoord. Deelname aan het gezamenlijke testprogramma van de âF-35 Lightning IIâ met andere partners is noodzakelijk om te toetsen of het toestel voldoet aan de gestelde eisen en om de invoering van het nieuwe wapensysteem goed te laten verlopen.

Een eigen testprogramma is niet doelmatig en niet realistisch. Om tijdig te kunnen beschikken over twee eigen testtoestellen en vanwege de nu nog lange productietijd, wordt in 2008 een opdracht tot verwerving van de testtoestellen gegeven. Hiervoor moet een aanbetaling worden gedaan die tien procent van de aanschafprijs bedraagt.

In 2009 zal het kabinet een definitief besluit nemen over de aanschaf van beide testtoestellen.

aan de Initiële Operationele Test en Evaluatie van de JSF Om deze publicatie te raadplegen heeft u het programma Acrobat Reader nodig, dat u gratis kunt downloaden

Gerelateerde links:
Vervanging F-16