Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Adviescommissie Water
Koningskade 4
2596 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer

Datum Bijlage(n) 29 februari 2008 - Ons kenmerk Uw kenmerk VenW/DGW 2008/375 AcW-2007/215 Onderwerp
Uw advies over de Watervisie

Geachte voorzitter van de Adviescommissie Water,

Op 20 december 2007 heb ik van u het advies over de Watervisie "Nederland veroveren op de toekomst" ontvangen. Ik ben u zeer erkentelijk voor dit advies. U geeft aan dat u het hoofddoel van het waterbeleid zoals dat in de Watervisie is opgenomen onderschrijft. U stelt hierbij dat de toekomstige uitdagingen op het gebied van klimaat en de huidige en toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen het opstellen van een langetermijnvisie op de inrichting van Nederland rechtvaardigen en noodzaken. Ik ben het hier van harte mee eens.

Graag wil ik in deze brief een reactie geven op uw advies. Ik ben verheugd dat ik tijdens uw commissievergadering van 7 februari j.l. al kort met u hierover van gedachten heb kunnen wisselen.

U stelt in het advies dat de Watervisie een eerste stap is en dat u in het Nationaal Waterplan een nadere uitwerking verwacht. Dit zal inderdaad het geval zijn. Ik geef daarom een korte schets van het proces om te komen tot het Nationaal Waterplan. Ook geef ik een aantal inhoudelijke accenten die gezet zullen worden.

Het is de planning dat op 22 december 2009 het Nationaal Waterplan naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Het ontwerp waterplan zal een jaar eerder, op 22 december 2008, in de inspraak worden gebracht samen met de stroomgebiedbeheersplannen die op basis van de Kaderichtlijn Water worden gerealiseerd. Het Nationaal Waterplan is samen met de stroomgebiedbeheersplannen de opvolger van de 4e Nota Waterhuishouding. Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71 Bezoekadres Plesmanweg 1, Den Haag Fax 9078 E-mail j.p.vdalen@dgw.minvenw.nl Internet www.minvenw.nl

Bereikbaar met tramlijn 9 vanaf station Den Haag Centraal en Den Haag HS

VenW/DGW 2008/375

Het opstellen van het Nationaal Waterplan gebeurt in nauwe samenwerking met de departementen en de andere overheden. Ook maatschappelijke organisaties, bedrijven en burgers worden betrokken bij de totstandkoming van het waterplan. Dit past ook goed bij thema 5 van de Watervisie "Nederlanders herontdekken leven met water". De campagne `Nederland leeft met water', die zich juist richt op burgers, wordt toegespitst op regionale watervraagstukken met de nadruk op duurzaamheid, integraal waterbeheer en de kansen die water biedt.

Voor de inhoud van het Nationaal Waterplan zal de Watervisie een belangrijke opmaat zijn. Klimaatbestendigheid, duurzaamheid en integraliteit (intern en extern) zijn leidende thema's.
De inhoud van het Nationaal Waterplan zal in ieder geval bevatten een beschrijving van Nederland als delta aan het einde van de stroomgebieden Rijn, Maas, Schelde en Eems en liggend aan de Noordzee, een analyse van de wateropgaven mede in het licht van ontwikkelingen zoals van het klimaat, een langetermijnvisie (2100), een middellange termijn streefbeeld (2040), de agenda voor de planperiode 2009-2015 inclusief de financiering van het waterbeleid met een doorkijk naar de langere termijn. Zoveel mogelijk zal worden aangegeven op welke wijze het waterbeleid daadwerkelijk tot uitvoering kan worden gebracht.
Omdat het Nationaal Waterplan voor de ruimtelijke aspecten een structuurvisie is op basis van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening, wordt bijzonder aandacht besteed aan de ruimtelijke doorwerking van het waterbeleid en de instrumenten om doorwerking naar andere overheden te bevorderen. Ook worden voorstellen gedaan voor verbetering van de effectiviteit van de watertoets zoals eerder aan de Tweede Kamer is toegezegd.

In de Watervisie is een aantal onderwerpen genoemd die ook in het Nationaal Waterplan een prominente plaats zullen innemen. Dit zijn in ieder geval de iconen IJsselmeer, Afsluitdijk, Zuidwestelijke delta, Indonesië en het watercanon. Het advies van de Deltacommissie, onder voorzitterschap van de heer Veerman, zal een belangrijke bouwsteen zijn voor een inspirerend toekomstbeeld voor "Nederland Waterland" en suggesties voor acties bevatten om Nederland duurzaam te beschermen tegen overstromingen. Ook de nota Waterveiligheid 21e eeuw, die in het najaar zal worden afgerond, zal hierop ingaan.
Zoals eerder genoemd worden de stroomgebiedbeheersplannen ingevolge de Kaderrichtlijn Water onderdeel van het Nationaal Waterplan. Ook zal aandacht worden besteed aan de Europese richtlijnen over het mariene milieu en overstromingsrisico's die recent zijn vastgesteld in Brussel. Hiermee is ook de Europese dimensie stevig verankerd in het Nationaal Waterplan.
Een laatste ontwikkeling, die ik graag noem, is het opstellen van een ruimtelijk perspectief voor de Noordzee. Hiermee wordt gekomen tot een verankering van een wenkend, haalbaar en betaalbaar toekomstperspectief voor de diverse gebruiksfuncties van de Noordzee, waaronder de windenergie. Dit sluit ook goed aan bij uw suggestie om meer aandacht te geven aan het Noordzeebeleid.

U stelt terecht dat innovatieve ontwikkelingen op het gebied van deltatechnologie en watertechnologie noodzakelijk zijn. Concreet wordt gewerkt aan de ontwikkeling van de
---

VenW/DGW 2008/375

Maatschappelijke Innovatie Agenda Water in het kader van project Nederland Ondernemend Innovatieland (NOI). Uitgangspunt is dat de maatschappelijke wateropgaven worden gekoppeld aan economische kansen voor het bedrijfsleven om tot daadwerkelijk innovatie te komen. In een versnelde procedure zijn door de ministerraad op 1 februari 2008 reeds twee waterinnovatieprogramma's goedgekeurd, te weten Flood Control 2015 en Building with Nature, waarin publieke en private partijen ieder voor de helft participeren. Flood Control 2015 is er op gericht om de juiste informatie op het juiste moment beschikbaar te maken om effectievere en efficiëntere beslissingen te kunnen nemen tijdens (dreigend) hoogwater. Building with Nature is een initiatief vanuit het bedrijfsleven (baggeraars en waterbouwers) om samen met de overheid en kennisinstellingen te werken aan kennis en innovatie voor het realiseren van een duurzame inrichting van kust-, delta- en riviergebieden.

U geeft in het advies een aantal andere suggesties zoals het uitvoeren van een evaluatie van het eerdere beleid. Er zijn afgelopen jaren diverse evaluaties uitgevoerd zoals over waterveiligheid en waterkwaliteit door het Milieu- en Natuurplanbureau. Een evaluatie voor waterkwantiteit staat op stapel. Ik zal op basis van de beschikbare informatie tot een totaalbeeld proberen te komen.
Ook zal ik een analyse maken van de uitvoeringspraktijk en voorstellen doen hoe eventuele knelpunten kunnen worden weggenomen.

U geeft in uw advies aan dat gebiedsontwikkeling een waardevolle werkwijze in het waterbeheer is en dat dit een nieuwe bestuursstijl vereist. Ook ik ben van mening dat gebiedsontwikkeling belangrijk is voor het waterbeheer. Ik heb één en ander al in de Watervisie aangestipt. In het Nationaal Waterplan zal ik dit verder uitwerken onder meer met een aantal aansprekende voorbeelden. Vooral de ontwikkeling van het IJsselmeer inclusief Afsluitdijk zie ik als een goed voorbeeld hoe gebiedsontwikkeling vanuit een nieuwe bestuursstijl zou kunnen werken.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa

---