Ministerraad


Kabinet start strategische verkenningen bij Defensie

Persbericht | 29-02-2008

De ministerraad heeft het plan van aanpak vastgesteld voor de strategische verkenningen bij Defensie. Hoewel de defensiebegroting voor deze kabinetsperiode sluitend is, ziet het kabinet reden te onderzoeken hoe het financiële beeld voor Defensie er in de toekomst uitziet. Afgelopen najaar besloot het kabinet daarom dat er in dit opzicht verkenningen worden gehouden. Deze verkenningen moeten antwoord geven op de vraag hoe de taken en de middelen van de krijgsmacht, ook op de langere termijn, in evenwicht gehouden kunnen worden.

Het is belangrijk dat de defensie-uitgaven bogen op brede politieke en maatschappelijke steun. Financiële duidelijkheid is nodig voor een stabiele ontwikkeling van de krijgsmacht. Ook moeten militairen en burgers die in opdracht van de samenleving risico's lopen het perspectief houden op een toekomstbestendige organisatie. Met de verkenningen wil het kabinet een inhoudsvolle bijdrage leveren aan de oordeelsvorming over de krijgsmacht en het daarmee samenhangende niveau van defensiebestedingen.

Het kabinet kiest voor een interdepartementale aanpak (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Buitenlandse Zaken, Defensie, Financiën en Justitie) en een duidelijke externe betrokkenheid. Een klankbordgroep van zeven deskundigen, voorgezeten door oud-minister Zalm, zal de verkenningen kritisch volgen en daarover gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen.

Minister Van Middelkoop van Defensie en minister Bos van Financiën verrichten op 5 maart de aftrap voor de strategische verkenningen bij de Rijksacademie voor Financiën en Economie.