Ministerraad


Nederlandse bijdrage aan EU-operatie Tsjaad en Centraal-Afrikaanse Republiek

Persbericht | 29-02-2008

De ministerraad heeft op voorstel van minister Verhagen van Buitenlandse Zaken, minister Van Middelkoop van Defensie en minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking besloten om een verkenningseenheid van circa zestig militairen bij te dragen aan de militaire operatie van de Europese Unie in Tsjaad en de Centraal Afrikaanse Republiek (EUFOR Tchad/RCA). De Nederlandse eenheid zal ondergebracht worden onder een Iers bataljon. Daarnaast worden circa vijf militairen geplaatst op het operationeel hoofdkwartier in Parijs en het veldhoofdkwartier in Abéché. De uitzendperiode begint medio april en duurt één jaar.

EUFOR Tchad/RCA is de grootste militaire operatie van de EU tot nu toe. Samen met de missie van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie in Darfur (UNAMID) maakt de EU-operatie deel uit van een regionale aanpak om rust, veiligheid en stabiliteit in en rondom Darfur te bevorderen, zodat er een einde komt aan de verschrikkingen die de bevolking van dit gebied heeft moeten ondergaan en vluchtelingen vrijwillig naar huis kunnen terugkeren. De EU-operatie zal zich onpartijdig opstellen in het conflict tussen de regering en de rebellen.

Nederland wil met de bijdrage aan de EU-operatie in Tsjaad en de Centraal Afrikaanse Republiek ook de mogelijkheden voor het verlenen van humanitaire hulp, wederopbouw en ontwikkeling verbeteren. Het besluit van het kabinet maakt deel uit van de Nederlandse 3D-benadering, waarbij diplomatie, ontwikkelingssamenwerking en bevordering van veiligheid in deze regio gezamenlijk worden ingezet.

Nederland heeft in 2007 ruim 6 miljoen euro bijgedragen aan humanitaire hulp in Tsjaad en 2,6 miljoen euro in de Centraal Afrikaanse Republiek. Ook dit jaar wordt een bijdrage gegeven. Voor Tsjaad is 4 miljoen euro beschikbaar.