ArialBrand in nieuwbouw en
renovatiepanden extra gevaarlijk

Arial

Branden in nieuwbouwhuizen en renovatiepanden zijn gevaarlijker te blussen dan in oudbouw. Dat stelt de Amsterdamse brandweercommandant Caroline van de Wiel in EénVandaag: "Door thermopane en dubbel glas blijft een brand langer besloten en knalt het niet zo makkelijk uit. Als de brand eenmaal naar buiten komt, zijn er veel rookgassen. Dat is extra gevaarlijk en dan gaat het in 't algemeen goed mis." Volgens de brandweercommandant ontstaat extreme verhitting door te goede isolatie. Als er dan zuurstof bij de brand komt, is er een grote kans op een explosie.

Commandant Van de Wiel spreekt haar zorgen uit aan de vooravond van de opening van het nieuwe BrandweerOefenCentrum Amsterdam-Schiphol (BOCAS). In het nieuwe oefencentrum kunnen alle mogelijke situaties gesimuleerd worden, waaronder de gevaren van de nieuwbouw- en renovatiebranden. Volgens Marc Treling, manager van het BOCAS, zijn dit soort branden "heel erg gevaarlijk voor brandweerlieden."

Toch kan je als brandweer goed getraind worden om dit soort branden veilig te bestrijden, aldus Treling: "Als je in één keer de deur opengooit, dan ontstaat er een explosieve verbranding. Voor mensen in de hulpverlening levert dit extra risico op. Met bepaalde traintechnieken kan je brandweermensen hierop voorbereiden. Daarop oefenen we gericht in ons oefencentrum."

Uitzending vrijdag 29 februari om na het Journaal van 18.00 uur

Voor meer info: Jan Born mob 06-51069046