Gemeente Amsterdam



Sterke stijging starters in Amsterdamse creatieve industrie

29 februari 2008
-
Merije Sluijs

Op 1 januari 2007 werkten er 32.813 mensen in de creatieve industrie in Amsterdam, verdeeld over 9558 vestigingen. Ten opzichte van 2006 kwamen er 1322 banen bij. Daarmee nam de werkgelegenheid in de creatieve sector tussen 2006 en 2007 met 4,2% toe. De werkgelegenheid in de creatieve industrie kwam daarmee uit op 6,8% van de totale Amsterdamse werkgelegenheid. Carolien Gehrels, coördinerend wethouder Creatieve Industrie, is blij met de cijfers: "Mooie cijfers. Een trendbreuk, omdat er nu weer een duidelijke stijgende lijn te zien is. Natuurlijk profiteren we hier van de economische groei, maar we zien ook de successen van het vestigings- en broedplaatsenbeleid. De groei in juist Westerpark, Noord en Zeeburg is goed."

Meer banen in de creatieve sectoren
Binnen de creatieve industrie worden drie sectoren onderscheiden: kunsten (podiumkunsten, musea en galeries), media en entertainment (uitgeverijen, radio en tv) en creatieve zakelijke dienstverlening (reclame, vormgeving, mode). Het aantal banen in de creatieve zakelijke dienstverlening nam in 2006 met 923 toe. Binnen de creatieve zakelijke dienstverlening steeg de werkgelegenheid zowel in de reclamesector als in de interieur- en modevormgeving. In de kunstensector nam het aantal banen toe met 267; alleen de media- en entertainmentsector groeide niet noemenswaardig. Binnen dit deelsegment deden zich wel ontwikkelingen voor. De snelst groeiende sectoren (qua werkgelegenheid) in het media- en entertainmentsegment zijn de radio- en televisiesector. De werkgelegenheid bij uitgeverijen bleef dalen.

Vestigingen: Stijging van 4,2 %
Het aantal vestigingen in de creatieve industrie steeg tussen 2006 en 2007 met 4,2%. Van alle Amsterdamse vestigingen behoort 14,1% tot de creatieve industrie. Creatieve bedrijven zijn vaak kleine bedrijven. De gemiddelde omvang ligt met drie werkzame personen onder het Amsterdamse gemiddelde van zeven werkzame personen.

Sterke stijging starters
Het aantal starters dat een creatief bedrijf begint is ten opzichte van 2005 toegenomen met 12,2%. In 2006 is 15,5% van de Amsterdamse starters in de creatieve industrie te vinden. Opkomende startlocaties zijn Zeeburg, Westerpark en Amsterdam-Noord.

In Amsterdam zorgt de creatieve industrie in 2006 met 1,2 miljard euro voor 3,9% van de totale toegevoegde waarde. Ten opzichte van de jaren 2004 en 2005 is dit aandeel gelijk gebleven.