Partij van de Arbeid

Maatregelen armoedebestrijding

29-02-2008 06:02

De ministerraad heeft ingestemd met een voorstel van staatssecretaris Aboutaleb, waardoor gemeenten meer mogelijkheden krijgen om armoede, bijvoorbeeld bij kinderen, gericht te bestrijden. PvdA-kamerlid Spekman reageert verheugd: Kinderen moeten kunnen meedoen, ook als hun ouders weinig verdienen. Door dit besluit kunnen gemeenten dit bereiken.

Gelijke kansen voor kinderen
Volgens Spekman groeien nu meer dan 300.000 kinderen in armoede op en kunnen daardoor maatschappelijk niet meedoen. Hij is daarom blij dat Aboutaleb hier al eerder 80 miljoen euro voor vrijmaakte en hiermee het PvdA-plan Alle kinderen een goede start overnam: We moeten de generatiegebonden armoede doorbreken. Dat kan het beste door ook arme kinderen mee te laten doen, door ze om te laten gaan met andere kinderen, bijvoorbeeld door lid te worden van een sportvereniging. Het mag niet zo zijn dat een kind ernaast blijft staan omdat zijn of haar ouders toevallig weinig verdienen.

Door het besluit van de ministerraad krijgen gemeenten meer vrijheid om die tachtig miljoen gericht te besteden en kinderen uit een gezin met een laag inkomen ook daadwerkelijk te helpen deel te nemen aan belangrijke maatschappelijke activiteiten zoals sport en cultuur.

Langdurigheidstoeslag
Met de wetswijziging wordt het straks ook mogelijk dat gemeenten financiële steun geven aan mensen die een baan hebben maar langdurig van een minimuminkomen moeten leven en geen uitzicht op een hoger inkomen hebben. Momenteel komen hiervoor alleen mensen in aanmerking die vijf jaar of langer een bijstandsuitkering hebben en geen perspectief op werk.

Spekman: De gemeentes hebben in het kort meer vrijheid om het geld te besteden waar het ook echt nodig is. Een gemeente kan nu ook geld verstrekken aan mensen die wel werken maar net te weinig verdienen om rond te kunnen komen. Het voelde soms onrechtvaardig aan dat mensen die vanuit een uitkering een baan kregen of sommige zelfstandigen niet voor een steuntje in de rug in aanmerking kwamen. Het was dan ook hoog tijd voor deze verbetering.

Zie ook het PvdA-plan 'Alle kinderen een goed start' (september 2007)