Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Een museale hangplek, plakzuil en klankbord voor e-culture DROPSTUFF.nl is een nieuw communicatieplatform in het publieke domein, dat fysiek toegankelijk is via een interactief mobiel paviljoen en digitaal via www.dropstuff.nl. Het project richt zich met name op jongeren en bindt hen met professionele kunstenaars en twaalf deelnemende Nederlandse musea. Het project zal vanaf begin maart 2008 tot eind november 2009 rondreizen langs twaalf centrale pleinen in Nederland. De landelijke kick-off is op vrijdag 29 februari a.s. en het project blijft tot 28 maart a.s. op de Heuvel in Tilburg. DROPSTUFF.nl is een concept van ontwerper René van Engelenburg, ontwikkeld in opdracht van Edwin Jacobs, tot voor kort cultuurmakelaar van de gemeente Tilburg en nu directeur van Museum de Lakenhal in Leiden. Het project wordt in elke stad gerealiseerd door Stichting Pleinmuseum in samenwerking met een Museum of instelling voor Hedendaagse Kunst zoals:

Bureau Cultuurmakelaar en CiST in Tilburg, Museum De Paviljoens in Almere, het Armando Museum en de Zonnehof in Amersfoort, het Van Abbe Museum Eindhoven, het Stedelijk Museum Amsterdam, Het Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam, het SM's in Den Bosch, Kunst & Cultuur Drenthe met gezamenlijke kunstinstellingen in Assen en Emmen, het Fries Museum in Leeuwarden en Stedelijk Museum de Lakenhal in Leiden. Daarnaast zijn per stad één of meerdere middelbare scholen betrokken. Door nieuwe mediatechnieken zijn de communicatiemiddelen steeds talrijker en diverser geworden. Vooral ook de manieren waaróp men communiceert zijn breder en daarmee persoonlijker invulbaar geworden. Deze ontwikkelingen hebben een grote invloed op zowel de hedendaagse jongerencultuur als het domein van de beeldende kunsten. Daarnaast lijken oude en bevochten rechten, normen en grenzen te verschuiven en te vervagen. Nederland en meer `vrijdenkende' landen zijn op zoek naar een nieuwe balans. Eist de wereld van de kunsten wel een essentiële plek op in deze discussie? Of laat deze het zomaar over zich heenkomen? DROPSTUFF.nl wil de relatie tussen hedendaagse kunst, jongerencultuur en de vrijheid van meningsuiting verkennen, bediscussiëren en als `Gesamtkunstwerk' in beeld brengen.

DROPSTUFF.nl stelt zowel kunstenaars en musea als een breed jong publiek in staat om zich naar elkaar en naar hun omge- ving uit te spreken. Het project heeft een mobiel `internetcafé`, met een LED-scherm van zestig vierkante meter, als uitvals- basis. DROPSTUFF.nl daagt de bezoekers uit door het stellen van vragen en het poneren van stellingen met thema's rondom communicatiecultuur, met als ruimste inhoudelijke kader kunst en vrijheid van meningsuiting. De LED-wand van het paviljoen toont de reacties van de bezoekers in tekst, beeld en filmpjes via sms, de live webcams, de website www.dropstuff.nl en emails naar CU@dropstuff.nl. Jongeren kunnen verhalen vertellen of statements maken; een soort digitale graffiti. Om de programmering en de discussies inhoudelijk te voeden, worden speciaal voor DROPSTUFF.nl kunstwerken gemaakt vanuit een persoonlijk visie van een kunstenaar of ontwerper. Zij gebruiken de thematiek van de grenzen van vrijheid van meningsuiting én de interactiviteit van het paviljoen als uitgangspunt. Hierdoor zijn bezoekers in staat het eindresultaat te beïnvloeden. In Tilburg zijn drie werken ontwikkeld door: LADDS, Judith Kuijpers / Cre8ion.lab en Lee Chin Kok. Daarnaast is er een educatietraject ontwikkeld voor middelbare scholieren van VMBO, HAVO en VWO. Zij krijgen o.a. een concrete opdracht waarbij ze zelfstandig beeldmateriaal moeten produceren op basis van een zelfgemaakt storyboard. De uitkomsten worden zowel op het scherm als op YouTube getoond. Kick-off: vrijdag 29 februari 2008, aanvang 16.30 uur, de Heuvel, Tilburg met een breakdance openingsact van Hustlekidz. Aansluitend een debat over `kunst en (zelf)censuur', gepresenteerd door Filemon Wesselink met als gasten ondermeer Katinka Simonse, Stine Jensen, Jelle Bouwhuis en Bert Matthijssen. (tot 18.30 uur) Het paviljoen en debat zijn gratis toegankelijk. Het paviljoen is dagelijks geopend van 12.00 uur tot en met 22.00 uur. Voor meer informatie: www.dropstuff.nl