Ingezonden persbericht


Eindhoven/Delft 28-2-2008

Noord-Brabant koploper met satellietdiensten

STRAALJAGERTECHNOLOGIE INGEZET VOOR PRECISIELANDOUW IN BRABANT

De aerospace-provincie Noord-Brabant maakt grootschalige precisielandbouw mogelijk in deze regio. Door slim gebruik te maken van geavanceerde satellietnavigatie apparatuur die piloten van gevechtsvliegtuigen gebruiken om te landen op een vliegdekschip, kunnen de meer dan 18.000 agrariërs in Brabant hun akkers tot op 2 cm nauwkeurig ploegen, bemesten, inzaaien en beregenen.

Op vrijdag 29 februari a.s. organiseert de ZLTO voor haar leden een ondernemersdag in Rosmalen waar het Eindhovense bedrijf Basfood haar nieuwe satellietdienst "Mijn akker.nl" officieel in gebruik neemt. Agro & Co Brabant, hierin participeert o.a. de provincie Noord-Brabant, investeert in deze innovatieve onderneming. De kennisinfrastructuur van Brabant, de TU Eindhoven en de Universiteit Tilburg, ondersteunt met haar ondernemerschapimpulsen mede deze satellietdienst, die later kan worden geëxporteerd naar aanpalende regio's in het buitenland. Volgens de deze week gepubliceerde European Innovation Scorebord van de Europese Commissie (www.proinno-europe.eu) is juist een versterking van deze bijzonder kennisintensieve dienstensector juist van essentieel belang om ook binnen Nederland de zogeheten Lissabondoelstellingen mee te helpen realiseren.

NIVR-projectmanager mevrouw Marlène van Benthem: "Alles wat nodig is om een innovatie succesvol en duurzaam te implementeren, herbergt de provincie Brabant.

Publiek-private samenwerking, een launching customer, investeerders met lef, een goede kennisinfrastructuur die het gecombineerde vermogen van lucht- en ruimtevaarttechnologie slim weet te mobiliseren en een regionale overheid met visie en durf om door te pakken.

Het NIVR heeft in de provincie Brabant een actieve partner die, samen met haar, deze Nederlandse ruimtevaartkennis op wereldmarkten wil introduceren. Brabant is een kraamkamer waar alle innovatieve satellietdiensten kunnen worden getoetst op dagelijks gebruik. Denk aan verkeersmanagement, veilig vervoer over water, rail en weg, het monitoren van water- en luchtkwaliteit, het beschermen van de burger tegen verschillende soorten calamiteiten en het gebruik van satellieten bij landbouw en natuurbeheer".

Volgens mevrouw van Benthem speelt satelliettechnologie en haar toepassingen een steeds grotere rol in o.a. de strijd tegen grensoverschrijdende milieuvervuiling en efficiënter grondwaterbeheer. Mevrouw van Benthem:"Brabant erkent deze maatschappelijke meerwaarde en investeert mede daarom in Basfood, een zogeheten incubator van de TU-Eindhoven. Hun nieuwe satellietdienst 'Mijn akker.nl' (www.mijnakker.nl ) genereert door samenwerking met de ZLTO (www.zlto.nl ) voor de Brabantse- en Zeeuwse agrariër actuele informatie die precisielandbouw in de dagelijkse praktijk mogelijk maakt."

Nederland is in 2008 voorzitter van de ESA ministersconferentie (Den Haag, 24 en 25 november). Onder andere is deze ontwikkeling het resultaat van jarenlange investeringen door de Nederlandse overheid in de ruimtevaart. Gemiddeld investeert Den Haag jaarlijks ruim 100 miljoen Euro in deze sector.

Voor verdere informatie:

Agro & Co Brabant : Monique Beukers-van der Lande

06 24747559//013 4609250, www.agro-co-brabant.nl <:http:/>

NIVR: Marlène van Benthem, www.nivr.nl , tel.: 0651.82.73.20

BASFOOD: Frans Bastiaanssen, www.basfood.com ,

tel.: 0653.13.03.70