Partij van de Arbeid

Den Haag, 29 februari 2008

Vragen van het lid Eijsink (PvdA) aan de minister van Defensie

over de sponsoring van militairen bij deelname aan sportevenementen e.d. in het kader van werving voor de krijgsmacht.


1. Bent u op de hoogte van het artikel Dienstreis naar Dakar (Telegraaf, 25-02-2008)?


2. Klopt het dat het Ministerie van Defensie militaire ambtenaren sponsort wanneer zij deelnemen aan sportevenementen en andersoortige grote manifestaties, indien deelname als zodanig een goed uithangbord is voor Defensie?


3. Welk criteria hanteert Defensie bij het besluit om ambtenaren vrij te stellen van dienst, al dan niet te sponsoren en bij de selectie van de evenementen?

In hoeverre mogen deze activiteiten ontplooid worden onder diensttijd, of dient er sprake te zijn van gewoon of bijzonder verlof?


4. Bent u bereid de Kamer inzage te geven in het aantal militairen dat in dit kader subsidie (ook in de vorm van een onkostenvergoeding of sponsorgelden) ontvangt, vergezeld van een financieel overzicht van deze subsidies en de aard van de gesteunde activiteit?


5. Bestaan er in dergelijke gevallen overeenkomsten tussen Defensie en betrokken ambtenaren waarin verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden worden vastgelegd, in het geval van een ongeval of anderszins onfortuinlijke situatie tijdens of ten gevolge van de deelname? Zo ja, bent u bereid hierover de Kamer in te lichten?


6. Bent u het met ons eens dat het onwenselijk zou zijn indien algemene middelen zouden moeten worden aangewend voor omvangrijke schadeclaims door onvoorziene omstandigheden tijdens of gevolgen van dit soort militaire missies of dienstreizen waar deze geen onderdeel uitmaken van het reguliere takenpakket van het ministerie?

Met vriendelijke groet,

Chantal Linnemann
Publieksvoorlichter

Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid
Plein 2
K 118
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
Tel: 070 318 2703
Fax: 070 318 2800
c.linnemann@tweedekamer.nl