Time : 11:19:56
Date : 29 February 2008
Sender Name: Regie der Gebouwen

Regie der Gebouwen - Magrittemuseum in het hotel Altenloh te Brussel

Op 29 februari 2008, om 14 uur, ondertekenen minister Sabine Laruelle (FOD Wetenschapsbeleid), vice-eerste minister Didier Reynders (bevoegd voor de Regie der Gebouwen) en de Voorzitter Directeur-generaal van de internationale industriegroep Suez, de heer Gérard Mestrallet de conventie voor de creatie en inrichting van een nieuw museum in het hotel Altenloh op het Koningsplein te Brussel, dat volledig gewijd zal worden aan René Magritte.

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België wensten in het hotel Altenloh te Brussel een museum in te richten dat gewijd zou worden aan één van onze bekendste internationale kunstenaars: René Magritte.

Het Magrittemuseum wordt vandaag mogelijk gemaakt dankzij een samenwerking tussen de groep Suez, de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, de Stichting Magritte en de Regie der Gebouwen. De opening wordt voorzien in de lente van 2009.

De Regie der Gebouwen staat in voor:

- de restauratie en renovatie van de gevels en het binnen- en buitenraamwerk van het hotel Altenloh, met inbegrip van de plaatsing van de steigers;

- de vervanging van de bestaande analoge regeling (hvac) met een DDC (direct digital control) regeling;

- de vervanging van de lift;

- de coördinatie van de werken met deze van de groep Suez

De inbreng van de Regie der Gebouwen wordt begroot op 1 miljoen Euro. Het nodige budget is voorzien en de werken worden eerstdaags, na de ondertekening van de conventie, toegewezen.

De groep Suez sluit een architectuurcontract en een aannemerscontract af voor de volledige inrichting van het nieuwe museum. De industriegroep treedt op als bouwheer voor de werken die ze zelf financiert. Haar inbreng wordt begroot op circa 4 miljoen Euro.

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België staan borg voor de internationale uitstraling van het nieuwe Magrittemuseum waar meer dan 170 kunstwerken zullen worden tentoongesteld.

Het hotel Altenloh wordt volledig toegewijd aan de kunstschilder René Magritte. Naast de tentoonstellingszalen zal de bezoeker terecht kunnen in een museum- en bookshop, een multimediaruimte, ...

Sinds 1995 investeerde de Regie der Gebouwen zo'n 39 miljoen euro in de conservatie en herwaardering van het museumcomplex van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.
Belangrijke mijlpalen waren de renovatie en restauratie van de hotels Gresham en Argenteau op het Koningsplein, de verbouwing van een open binnenkoer in een overdekte patio en tentoonstellingsruimte, de restauratie van de Koninklijke trap, de inrichting van een nieuwe ontvangsthal, vestiaire, Art shop en restaurant met buitenterras, .... Bijzondere aandacht gaat ook steeds uit naar de speciale technieken zoals data, hvac, elektriciteit, liftinstallaties, veiligheid, ....

De creatie van het Magrittemuseum zal zeker bijdragen tot de verdere succesvolle internationale uitstraling van de Brusselse Kunstbergwijk en Brussel als Europese hoofdstad.

Naast de restauratie en renovatie van o.a. het Instrumentenmuseum, het Museum voor Moderne Kunst, het Museum voor Oude Kunst, het Paleis voor Schone Kunsten en de Koninklijke Bibliotheek is de Regie der Gebouwen verheugd om met de groep Suez en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, bij te kunnen dragen tot de creatie van dit nieuw museum.

Johan Vanderborght
Woordvoerder
Regie der Gebouwen
Gulden Vlieslaan 87 bus 2
1060 Brussel

---

Tel.: +32(0)2-541 65 05
Fax: +32 (0)2-541 65 01
Mobile: 0479/31 26 91
johan.vanderborght@regiedergebouwen.be
www.regiedergebouwen.be

URL: http://www.regiedergebouwen.be http://www.regiedesbatiments.be

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR