Time : 17:47:42
Date : 28 February 2008
Sender Name: SUPERVERDE

Samenwerkingsverband voor hernieuwbare grondstoffen

Hernieuwbare grondstoffen - ook wel duurzame grondstoffen genaamd - zullen in de toekomst tot onze belangrijkste energiebronnen gerekend worden. Hernieuwbaar betekent dat de grondstoffen onuitputbaar zijn. Duurzaam betekent dat deze stoffen geen schade brengen aan milieu en maatschappij. Juist daarom wordt er vanuit overheidshoek steeds meer interesse getoond in de oorsprong van deze producten, hun teeltechnieken en de regio's waar ze verbouwd worden. Daarbij mag de landbouwproductie van deze grondstoffen de levensmiddelproductie niet stilaan verdringen. Veelal blijkt dat niet aan ecologische en maatschappelijke voorwaarden is voldaan. De noodzakelijke keuze om diesel verplicht bij te mengen met biodiesel geeft aanleiding om deze hernieuwbare grondstoffen nauwkeuriger onder de loep te nemen.

De Braziliaanse onderneming "SuperVerde Renewables Agriculta Ltda" stelde om die reden een aantal spelregels op voor hun productie van duurzame grondstoffen:

1. Geen levensmiddelen als grondstof voor de productie van biobrandstoffen en energie

2. Beheersing van uitstoot zoals van CO2 in de gehele productie keten

3. Gebruikmaken van zo min mogelijk landbouwgrond
4. Bescherming van amazone oerwoud en onze natuurlijke omgeving
5. Systematisch wisselen van eetbare en niet-eetbare gewassen op dezelfde gronden

6. Toepassen en promotie van ecologische landbouw
7. Scheppen van duurzame arbeidsplaatsen in arme landbouwregio's
8. Schaduw productie op zelfde schaal door kleine boeren met rechtvaardig inkomen

9. Maatschappelijke en culturele investering in en om onze productiegebieden

10. Minimalisering van watergebruik door moderne en zuinige irrigatietechnieken

In samenwerkingsverband met de Environmental Development Group AG (EDG) in Frankfurt zal SuperVerde Renewables ,deze principes toepassen bij een project in het noordoosten van Brazilië. EDG zal de verdere financiering van het project coördineren en Superverde introduceren op de financiële markten van Frankfurt en Londen. De omvang van het project zal ongeveer 45 miljoen euro bedragen.

SuperVerde Renewables is in 2007 gestart met hun activiteiten in Brazilië. In februari 2008 is een pilot opgestart met 111 kleine boeren in een gebied 300 kilometer in het binnenland achter Fortaleza. Het bedrijf verwacht in 2009 op grote schaal volgens de eigen spelregels te gaan produceren. De verwachting is dat volgend jaar 5,000 kleine boeren zullen meeprofiteren, en het jaar daarop groeiend naar een aantal van 10,000.

Meer info:
Dhr Thomas Goossens
0475/46 29 78
goossens@superverde.com.br
www.superverde.com.br

URL: http://www.superverde.com.br

Link to Press Release - NL Link to Press Release - DU Link to Press Release - FR

Link to Press Release - UK