Time : 10:22:25
Date : 29 February 2008
Sender Name: LNM Media

Een op drie holebi's vindt de Pride niet belangrijk

Op 17 mei 2008 vindt de 13e Belgian Lesbian and Gay Pride plaats in Brussel. Een groot feest dat jaar op jaar discussies doet oplaaien. Sommigen zijn te vinden voor een pride, anderen totaal niet.

Uitgesproken voorstanders van de pride in de minderheid

Uit een online bevraging op GAYiD.EU blijkt 29,72% van de ondervraagde holebi's vindt dat de pride geen bestaansreden meer heeft. Slechts 46,35% van de 7.888 respondenten vinden de pride wel belangrijk en 24,06% heeft geen mening.

Het grote aandeel van respondenten zonder mening of met een negatieve houding zijn samen dus in de meerderheid.

"Uit dezelfde studie blijkt dat 65% vindt dat de thema's van de pride aandacht moeten krijgen in de media. Er is dus wel nood aan een katalysator om zaken in de media te krijgen" aldus Youri Raes, manager van GAYiD.EU.

Ondanks dit positieve resultaat is slechts 20% gemotiveerd om zelf fysiek deel te nemen aan de optocht. Een afname in de opkomst kan hiermee deels verklaard worden. Het mobiliseren van jongeren, zo ook bij holebi's is moeilijker geworden. In hun ogen zijn alle rechten er. De historische rol van de pride is hen niet bekend.

Chronisch geldtekort

Elk jaar opnieuw vindt de pride plaats in Brussel. Vergeleken met de budgetten van andere Mei-evenementen in Brussel, stelt de Pride het met een tiende van het gemiddeld budget. Gelukkig zijn er bedrijven zoals Base, L'Oréal GAYiD.EU en RTBF die in 2007 durven investeren in dit initiatief.

Feit is dat de Gay Pride de voorbije jaren het drukkingsmiddel bij uitstek was voor politieke eisen. Slechts een decennium terug stonden militanten op de barricaden voor basisrechten als non-discriminatie, regeling van enig vorm van partnerregistratie, het homohuwelijk en adoptie.

"Net door wat men in ons land bereikt heeft, staat ons land model in Europa. Nieuwe lidstaten kijken hierin op", aldus Youri Raes, manager GAYiD.EU.

Het Vlaams holebibeleid als Europees model
Op 12 september 2007 vond een Europees Holebi-congres plaats: 'Sexual Diversity. European Community' in Gent. Dit gebeurde op initiatief van Vlaams minister voor Gelijke Kansen, Kathleen Van Brempt. Wat de beweging in Vlaanderen decennia lang gerealiseerd heeft is de voorbije jaren structureel door de overheid ondersteund. In een trek is het model gebombardeerd tot het toonbeeld voor Europa.

Brussel kandidaat Europride

Men onderschat het belang van een stad als Brussel op Europees vlak. Brussel staat bij elke Europese burger gekend als hoofdstad van de Europese Unie. Daarom is het maar logisch dat deze stad zich ook kandidaat stelt om de Europride naar onze hoofdstad te halen. De Londense Europride trok 500.000 bezoekers, dit is meer volk dan de witte mars.

Gratis advertentieruimte op GAYiD.EU

Voor elke budget geïnvesteerd in de pride krijgen de sponsors in 2008 gratis datzelfde budget in media-waarde aangeboden op GAYiD.EU. GAYiD.EU valoriseert hiermee de financiële bedrijfssponsoring in de BLGP in 2008 en hoopt met haar actie meer interesse te wekken uit het bedrijfsleven voor de sponsoring van de pride. "We willen het interessanter maken voor bedrijven om sponsor te worden van de pride in 2008".

Perscontact:
Youri Raes
Manager GAYiD.EU
02 219 86 52
Youri@LNMmedia.eu

URL: http://be.gayid.eu http://www.blgp.be

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR