Nederlandse boomkwekerijsector heeft groot gebrek aan arbeidskrachten

29/02/2008 01:03

All Round Communications

De Nederlandse boomkwekerijsector heeft een groot gebrek aan arbeidskrachten. Dit probleem was een van de kernpunten uit de jaarrede van voorzitter Jan van Leeuwen tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Nederlandse Bond van Boomkwekers (NBvB) op 28 februari in Arnhem. De praktijk is dat de arbeid nu voor een behoorlijk gedeelte moet worden verricht door werknemers uit midden en oost Europa. Open grenzen noemde hij in dit verband van groot belang. Van Leeuwen riep de rijksoverheid op om met echte oplossingen te komen en niet aan dode paarden te blijven trekken. Mede-Europeanen uit Roemenië en Bulgarije zijn van harte welkom, aldus Van Leeuwen. De NBvB wil, samen met collega-organisaties, zoals LTO Nederland, ook bijdragen aan het zoeken naar een oplossing voor dit nijpende probleem in de tuinbouw. Van Leeuwen toonde zich tevreden over de uiteindelijk tot stand gekomen CAO Open Teelten. Hij noemde het een zogenaamde CAO op minimum basis waarin ruimte zit voor aanpassingen op maat.

De Nederlandse boomkwekerij- en vasteplantensector kent een behoorlijk stabiele ontwikkeling. "Het aantal bedrijven daalt licht, mede onder invloed van schaalvergroting. Het areaal echter neemt iets toe en de arbeidsbehoefte is stabiel", aldus Van Leeuwen. De boomkwekers voorman voorziet een stijgende afzet op de institutionele markt. Hierbij is de sterk toenemende belangstelling voor de maatschappelijke en economische rol van het groen in het stedelijk gebied een belangrijke factor.

Wereldmarktleider
De Nederlandse boomkwekerijsector is marktleider met meer dan 50% van de totale wereldhandel in boomkwekerijproducten. In dit verband noemde Van Leeuwen het fytosanitaire beleid een erg zwaar dossier. Hij vindt het "van het grootste belang dat de sector zijn zaken ook in dit verband op orde heeft, de NBvB werkt daarin samenwerking met de handelsorganisatie Anthos met kracht aan. Fytosanitaire aangelegenheden vormen een zeer groot zwaartepunt in de belangenbehartiging, hiermee staat of valt de sector", aldus Van Leeuwen.

Samenwerking met LTO nu toch haalbaar
De Algemene ledenvergadering heeft ingestemd met de conceptovereenkomst voor samenwerking van de Nederlandse Bond van Boomkwekers met LTO Nederland. De NBvB en (de gewesten van) LTO Nederland hebben elkaar een aanvullend pakket in de belangenbehartiging te bieden. Door een samenwerking tussen beide organisaties is de representativiteit van de boomkwekerijsector geborgd. Beide organisaties respecteren dan ook elkaars zelfstandige situatie. De boomkwekers kunnen daardoor hun eigen agenda blijven bepalen. Hierdoor is ook de sectorale herkenbaarheid van de belangenbehartiging geborgd. Belangrijk is ook dat de NBvB weer wordt betrokken bij algemene agrarische dossiers zoals milieu, ruimtelijke ordening en water. De Algemene Ledenvergadering machtigde het hoofdbestuur voor verdere actie.

Collectieve financiering
Van Leeuwen ging ook in op het belang van de collectieve financiering van activiteiten zoals onderzoek voor gewasbescherming, gebruikswaardeonderzoek, bacterievuurregeling en promotie. Het Productschap Tuinbouw is bij de realisering daarvan een belangrijk instrument. Van Leeuwen stelde dat het instrument niet tot doel gemaakt moet worden: "Het Productschap Tuinbouw is er voor om zaken op te pakken die je zelf niet alleen af kunt".

Een van de zeer sterke punten van de Nederlandse boomkwekerijsector is, naast innovatie, ook het brede assortiment. Assortimentsonderzoek is dus van groot belang. Van Leeuwen pleitte er voor dat de verschillende organisaties die op dit gebied bezig zijn samenwerken om te komen tot een Bomen en Vaste Planten Sortiments Instituut Nederland. Versnippering moet ook op dit gebied worden voorkomen, aldus Van Leeuwen.





http://www.all-round.nl