NEN


Voedingskasten volgens IEC- én UL-normen

donderdag 28 februari 2008, 09:44

Nederlandse bedrijven die voedingskasten voor industriële toepassing leveren, beperken zich niet meer tot Nederland. Veel van hun producten gaan naar landen in Europa.

Heeft een bedrijf voldoende vakkennis en kennis van de EN- en IEC-normen, dan zal het samenstellen ervan weinig problemen opleveren. Dergelijke voedingskasten voor de VS kunnen wel problemen opleveren. In dat werelddeel gelden andere eisen en uitgangspunten. Het Dierense bedrijf Methec heeft er inmiddels veel ervaring mee. Opdrachtgevers van dit bedrijf exporteren hun machines en systemen ook naar de Verenigde Staten, waardoor de technici van Methec te maken krijgen met de daar geldende normen.

Kruipwegen
De National Fire Protection Association (NFPA) heeft vanuit historisch standpunt een forse vinger in de pap bij de totstandkoming van normen in de VS. Vroeger was het grootste gedeelte van de woningen en gebouwen in de VS opgetrokken uit hout. Met de komst van elektriciteit nam het risico op brand toe. De NFPA stelt daarom in haar normen zwaardere eisen aan lucht- en kruipwegen, die duidelijk groter zijn dan in Europese componenten. De isolatie van behuizingen en bedrading is ook dikker uitgevoerd.

Overeenkomsten
Er zijn wel overeenkomsten tussen de Europese en de Amerikaanse normen: zo is de Amerikaanse reeks NFPA 70 'National Electrical Code' redelijk goed vergelijkbaar met NEN 1010 en zijn NFPA 79 'Electrical Standard for Industrial Machinery' en UL 508 'Industrial Control Equipment' samen te vergelijken met de reeks NEN-EN-IEC 60204 'Veiligheid van machines - Elektrische uitrusting van machines'.

Lees het gehele artikel in Mag1010 01-2008. Klik hier. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN-IEC 60204-1:2006 nl (Norm)