Novib

28 02 2008

Familie, land- en waterrechten belangrijkste oorzaken van conflict in Afghanistan

Oxfam publiceert rapport over vredesopbouw in Afghanistan

De Afghaanse bevolking heeft in het dagelijks leven het meest te kampen met conflicten over familieaangelegenheden, land- en waterrechten. Tegelijkertijd zien ze de Taliban, warlords en criminelen als grootste bedreiging voor hun veiligheid. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport van Oxfam. Het rapport roept daarom op tot een nieuwe benadering van vredesopbouw in het land.

Het onderzoek van Oxfam onder de Afghaanse bevolking toont aan dat 50% van de Afghanen landverdeling opnoemt als hoofdoorzaak van conflicten. Waterrechten komen met 43% op de tweede plaats, familieaangelegenheden met 34% op de derde plaats. Deze conflicten escaleren makkelijk tot gewapende conflicten, mede doordat mensen eenvoudig aan wapens kunnen komen.

Vredesopbouw op plaatselijk niveau is dus heel belangrijk. Echter, mililtiaire inspanningen en politieke initiatieven richten zich vooral op nationaal en internationaal niveau. Farah Karimi, algemeen directeur van Oxfam Novib: "Lokale conflicten krijgen niet dezelfde aandacht als de Taliban. Maar die conflicten veroorzaken wel onveiligheid, ondermijnen de kwaliteit van leven en staan ontwikkeling in de weg. Bovendien buiten militanten en criminele bendes deze lokale conflicten ook nog eens uit om hun eigen posities te versterken."

De meeste Afghanen wenden zich bij conflicten tot de traditionele dorps- en stamraden (shuras), zo blijkt uit het onderzoek. Oxfam roept op tot de vorming van een nationaal netwerk van vredesopbouwprojecten. Die moeten gaan werken met de mensen aan de basis, de dorpsnotabelen en shuras.

In de provincie Badakshan is Oxfam een groot vredesopbouwprogramma gestart. De projecten ontwikkelen het vertrouwen en samenhang tussen families, stammen en gemeenschappen, en helpen de bevolking beter met elkaar overweg te kunnen. Het programma heeft meer dan 3000 mensen direct en meer dan 17000 mensen indirect geholpen. Zo werd een 25-jaar oud conflict opgelost, waarin al acht mensen het leven hadden verloren, en is er een aantal keer een einde gebracht aan gedwongen huwelijken en geweld tegen vrouwen en kinderen. "Afghanistan heeft een nationaal netwerk van vredesopbouwprojecten hard nodig. Het is een veronachtzaamd maar cruciaal onderdeel van vrede en stabiliteit in Afghanistan", aldus Karimi.

Bron: Oxfam International, 28 februari 2008