Gemeente Helmond


Meer gemeenten bij Werkplein Regio Helmond

Drie gemeenten in de regio zoeken nadere samenwerking met Helmond binnen het Werkplein.

Op het Werkplein werken gemeenten, CWI en UWV en een aantal instellingen en bedrijven nauw samen om de processen rond werk en inkomen beter en sneller te organiseren. De gemeente Asten draagt al per 1 april aanstaande haar taken op het gebied van werk en inkomen over aan het Werkplein Regio Helmond. De gemeenten Geldrop-Mierlo en Laarbeek hebben aangegeven dat zij op 1 januari 2009 zullen deelnemen aan het Werkplein. Deurne, Gemert-Bakel en Someren sluiten nog niet aan maar volgen de ontwikkelingen op de voet.

Koersbepaling
De komende maanden zullen de raden van de vier gemeenten die gaan samenwerken een uitspraak doen om de koers te bepalen. Hierbij spelen vragen als:
wat gaan de klanten uit onze gemeenten merken van de samenwerking met deze nieuwe organisatie;
hoe kunnen we in de beleidontwikkeling in de nieuwe organisatie onze gemeentelijke eigenheid waarborgen;
hoe ziet de nieuwe organisatie er uit en hoe wordt het personeel dat nu werkzaam is bij de eigen afdelingen Sociale Zaken of werk en Inkomen Ingepast;
wat zijn de financiële consequenties?

Voordelen voor organisatie en klanten
Samenwerken binnen het Werkplein is meer dan alleen het samenbrengen van een aantal organisaties in één gebouw. Voor de samenwerkende instanties is er een belangrijk voordeel te behalen door klanten in één keten te begeleiden naar werk. Door informatie te delen en werkprocessen beter op elkaar af te stemmen worden bovendien kosten bespaard.
Het grote voordeel voor de werkzoekenden is dat zij maar op één adres hoeven te zijn als ze op zoek zijn naar een baan. De klant hoeft dus ook maar één keer zijn of haar verhaal te doen. Als een baan niet meteen voorhanden is dan kan het Werkplein voor een uitkering zorgen maar ook voor een opleiding of stage. Onder het motto werk boven uitkering wordt gezorgd voor efficiënte en naadloos op elkaar aansluitende dienstverlening waarin de klant centraal staat.