Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

TEAM ZWITSERLEVEN BOOTH/NIEUWENHUIS ZESDE NA DAG 5 WK TORNADO

Auckland / NZL, 29 februari 2008

----------
Na dag vijf van het WK Tornado staat Team Zwitserleven Booth/Nieuwenhuis zesde in het algemeen klassement. Met een derde en vierde plek op 29 februari stegen de catamaranzeilers weer twee posities. Op woensdag stond er in Auckland (NZL) te weinig wind om te racen, dus vonden die twee geplande wedstrijden plaats op donderdag. Bij Booth en Nieuwenhuis liep het die dag niet lekker, waardoor ze naar de achtste plaats overall zakten. Het duo herstelde snel en hoopt op de finale dag de stijgende lijn voort te zetten. De Australiërs Bundock/Ashby lieten na een slechte start een spectaculaire opmars zien. Zij gaan nu aan de leiding, gevolgd door de Canadezen Johansson/Stittle en de Fransen Guichard/Guyader.

"Er stond vandaag 12 tot 14 knopen wind, die deze hele week nog niet zo stabiel was", laat Booth vanuit Auckland weten. "Er was ook wat invloed van de stroming, maar het ging voornamelijk om de snelheid. We gingen nu bijvoorbeeld twee tot vier keer overstag in het kruisrak, in vergelijking tot 10 tot 12 keer in de eerste dagen." De bootsnelheid van de Nederlandse Tornado was goed. Booth: "Dat geldt eigenlijk voor alle cats in de top 15, dus elke fout in de handeling of strategie kost veel plaatsen. Het lag wederom zeer dicht bij elkaar. In de eerste race kwam de top tien ongeveer binnen 30 seconden binnen." Donderdag
Op donderdag zag het er allemaal heel anders uit. Booth: ""De bries was zwakker en variabel. We zeilden niet sterk en we misten de shifts. We zaten ook vaak met meerdere boten in het midden. Op een gegeven moment moesten we overstag om voorrang te geven, waardoor we veel plaatsen verloren." Team Zwitserleven kwam als 26ste en 22ste over de eindstreep, waarmee het van de derde naar de achtste plaats terugviel. Vandaag herstelden de oranjezeilers dus met overtuiging. Booth: "De focus en de strategie blijven ongewijzigd, maar het verschil zat in de condities en gewoon wat meer geluk." Volgens Nieuwenhuis voerden zij vanochtend voor zichzelf de druk op: "We wilden niet nog zo'n dag als gisteren. Er stond gelukkig iets meer wind, de starts liepen beter en dan kun je meer je eigen spelletje spelen." Booth blijft ondertussen rekenen: "Jammer dat we zoveel punten hebben weggegooid, maar het podium ligt nog binnen bereik."

Op zaterdag 1 maart vaart de vloot van 51 Tornado's de twee laatste wedstrijden. Er vindt geen Medal Race plaats. Er wordt veel wind voorspeld, volgens Booth misschien zelfs te veel om te varen. Nieuwenhuis over hun kansen: "Het gaat waaien. Dat vinden wij leuk en daar zijn we goed in. Er valt nog veel te winnen, want de teams voor ons staan dicht bij elkaar."

Top vijf na 8 races WK Tornado:

* AUS Darren Bundock & Glen Ashby, 34 punten (14, (23), 2, 2, 8, 1, 1, 6)
* CAN Oskar Johansson & Kevin Stittle, 39 punten ((21), 1, 3, 1, 4, 19, 7, 4)
* FRA Yann Guichard & Alexandre Guyader, 39 punten (4, 9, 1, 3, 13, 4, 5, (23))
* GER Roland Gaebler & Gunnar Struckman, 44 punten (3, 3, 4, 9, (30), 1, 8, 2, 5)
* ITA Francesco Marcolini & Edoardi Bianchi, 46 punten (11, 7, 10, 5, 1, (52 OCS), 10, 2)

/// Einde

Voor meer informatie over Team Zwitserleven Booth/Nieuwenhuis, kunt u contact opnemen met: Mitch Booth, stuurman (Engelstalig)
Gsm: +34 696 483 962
E-mail: mitchbooth@telefonica.net

Pim Nieuwenhuis, bemanning
Gsm: 06- 55322678
E-mail: info@pimnieuwenhuis.com

Diana Bogaards, perscontact
Gsm: 06-51383762
E-mail: diana@diabo.nl

De bijgesloten foto kunt u gebruiken met bronvermelding, Richard Gladwell. Een dvd met rechtenvrij beeldmateriaal van Richard Langdon is verkrijgbaar via Diana Bogaards.

Of surf naar: http://www.teamzwitserleven.nl/ of http://www.takapunaworlds.org/.

----------