Internationale kunstenaars exposeren het sublieme


The Aerials of Sublime Transscapes

BREDA, 20080229 -- Lokaal 01 is een kunstinstelling met vestigingen in Breda en Antwerpen. Op dit moment vindt in Breda de tentoonstelling The Aerials of Sublime Transscapes plaats (De antennes van sublieme langsschappen). The Aerials of Sublime Transscapes is een groepstentoonstelling met 14 kunstenaars, samengebracht door de Belgische curator Sofie Van Loo (1977) en Lokaal 01. De kunstwerken in The Aerials of Sublime Transscapes werden geselecteerd vanuit een fascinatie voor die specifieke werken. Na uitgebreide analyse werd vastgesteld dat de kunstwerken die fascineren de fundamenten van de verbeelding zelf verleggen.

Die verbeelding tracht Sofie Van Loo voor deze tentoonstelling te benaderen vanuit het aspect van 'langsschap', vanuit het 'affectieve, pre-cognitieve' en sublieme. Het belangrijkste selectiecriterium was of een werk wat Van Loo had gezien nadien nog nagalmde in haar kop, of het nog vragen opwierp. Bekende en minder bekende kunstenaars (zelfs een kunststudent) kwamen zo in dezelfde tentoonstelling terecht.
Lokaal 01 assisteerde in de keuze. Er werden gezamenlijk heel wat tentoonstellingen en ateliers bezocht om een juweel te kunnen samenstellen. Uiteindelijk is werk uit de hele wereld (Los Angeles, Londen, tel Aviv, België) naar Breda gesjouwd.

De oorsprong van de tentoonstelling ligt onder meer in de beschouwingen van Van Loo. Zij stelt onder meer voor dat de 21ste eeuw de tijd van de Verluchting wordt, als antwoord op Verlichting en (Post)modernisme. Ze schreef eerder ook over het 21ste-eeuwse sublieme als ademruimte voor de verbeelding, over hedendaagse kunst als subtiel verzet tegen samensmeltingsfantasmen en binaire denkbeelden, over borderlinking (grensverbinding) en differentiation (verschillend maken) (deze begrippen haalt ze bij Bracha Ettinger) en over de begrippen disegno en colorito.

Lokaal 01 werkt in 2008 met wisselende expertisemensen die helpen bij het samenstellen van tentoonstellingen. Sofie Van Loo is de eerste van vijf. Deze ambitieuze Belgische curator is al langer bekend bij Lokaal 01. Ze was gedurende een jaar redacteur van ThRu, de vaste publicatie, ofwel: de theoretische ruimte van Lokaal 01. Binnenkort vertrekt Van Loo met 9 andere curatoren op oriëntatiereis naar Bangladesh, Indië en De Verenigde Arabische Emiraten. De Mondriaan Stichting organiseert deze reis.

Met werk van
Berlinde De Bruyckere, Peter Buggenhout, Nogah Engler, Bracha Ettinger, Amir H. Fallah, Ori Gersht, Anita Hrnic, Amal Kenawy, Marilou van Lierop, Maryam Najd, Jakrawal Nilthamrong, Alda Snopek, Pé Vermeersch, Johan De Wilde.

Lokaal 01, Kloosterlaan 138, 4811 EE Breda. 076 514 19 28. www.lokaal01.nl
Nog t/m 22 maart. Openingstijden do t/m zo, 13.00 - 17.00.





Lokaal 01_Breda