Universiteit van Tilburg

19 februari 2008

Symposium: Zegepraal der gewetenlozen?

Katholiek-sociale visies op marktwerking en solidariteit

Ter gelegenheid van de presentatie van de Nederlandse vertaling van het Compendium van de Katholiek Sociale Leer op 29 februari, wordt aan de Universiteit van Tilburg een symposium gehouden over marktwerking en solidariteit. Onder de titel Zegepraal der gewetenlozen? zullen sprekers als Wim van de Donk (Universiteit van Tilburg en Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid), Paul van Tongeren (Radboud Universiteit), mgr. Gerard de Korte (aartsbisdom Utrecht), Onno Ruding (Citybank) en René Paas (CNV) hun visies geven op marktwerking en de katholieke sociale leer.

Enkele jaren geleden publiceerde de Pauselijke Raad voor Rechtvaardigheid en Vrede het Compendium van de Sociale Leer. De Nederlandse vertaling daarvan, uitgegeven door Licap (Brussel), wordt op 29 februari in Tilburg gepresenteerd door mgr. Gerard de Korte van het aartsbisdom Utrecht. In aansluiting hierop gaan mgr. De Korte, Paul van Tongeren (Radboud Universiteit en Katholieke Universiteit Leuven), Geert Vanhavenbeke (Universiteit van Antwerpen) en Johan Verstraeten (Katholieke Universiteit Leuven) in discussie onder leiding van Wim van de Donk (Universiteit van Tilburg, WRR).

In het tweede deel van het symposium staat een bundel van het Thijmgenootschap centraal over de verhouding tussen marktwerking en solidariteit in wezenlijke sectoren van (publieke) dienstverlening: het onderwijs, de gezondheidszorg, de media, en arbeidsvoorziening en reïntegratie. Onder de titel Marktwerking versus solidariteit? Nieuwe evenwichten in de publieke dienstverlening zijn in de bundel vraagstukken en dilemma's rond marktwerking en solidariteit vooral vanuit een empirische en bestuurswetenschappelijke invalshoek behandeld. Op het symposium worden de vraagstukken belicht vanuit het katholieke sociale denken. Sprekers zijn Onno Ruding (Citibank), René Paas (CNV), Nicolette van Gestel (Radboud Universiteit Nijmegen) en Arnold Godfroij (Radboud Universiteit Nijmegen).

Het symposium is georganiseerd door de rechts- en bestuurskundige afdeling van het Thijmgenootschap in samenwerking met het Katholiek Netwerk, Justitia et Pax, de Nederlandse Kerkprovincie en LUCE / Centrum voor Religieuze Communicatie van de Faculteit Katholieke Theologie van de Universiteit van Tilburg.