Vereniging van Effectenbezitters


VEB - Ten Cate Community call Ten Cate

De VEB is opgericht in 1924 en telt inmiddels meer dan 40.000 leden. Community call Ten Cate
Nieuwsbericht | 29-02-2008

Bestuursvoorzitter Loek de Vries van Ten Cate stelt beleggers in de gelegenheid rechtstreeks vragen te stellen. TenCate, ontwikkelaar en producent van geavanceerde materialen en technische textielen, zegt de dialoog met aandeelhouders hoog in het vaandel staan. In samenwerking met Inveztor.nl en Alex kunnen beleggers wederom hun vragen stellen aan topman De Vries.

Bedrijfsprofiel Ten Cate is de multinationale onderneming die textieltechnologie combineert met chemische processen. TenCate ontwikkelt en produceert specialistische materialen met specifieke eigenschappen. De activiteiten van TenCate zijn onder te verdelen naar vier toepassingsgebieden. Veiligheid en bescherming; luchtvaart en ruimtevaart; sport en recreatie; infrastructuur en milieu. TenCate heeft deze segmenten verdeeld naar acht divisies. Elke divisie heeft zijn eigen producten, toepassingen en markten.

TenCate richt zich met haar materialen op tal van eindgebruikers. Het meest bekend is wellicht het kunstgras, maar het bedrijf doet veel meer: vlamwerende weefsels voor de brandweer, het leger en de marine, kogelwerende materialen voor onder andere de politie, maar ook voor militaire voertuigen en voor cockpitdeuren van vliegtuigen. Daarnaast maakt TenCate speciale composieten voor onder meer de lucht- en ruimtevaart. Zo is de Marslander gemaakt van materialen van deze multinational. Vestigingen van TenCate kunnen in meer dan 15 landen gevonden worden met circa 4500 medewerkers.

Cv Loek de Vries
Ir L. de Vries (1951) begon in 1990 bij TenCate als groepsdirecteur TenCate Advanced Textiles. In 1998 trad de heer De Vries toe tot de Raad van Bestuur, waarbij hij zich concentreerde op de sector Technisch Textiel. Sinds 2000 is de heer De Vries voorzitter van de Raad van Bestuur van Koninklijke Ten Cate nv te Almelo. Na zijn aantreden is de koers van het aandeel gemiddeld met 1% per jaar gestegen. Daarmee verslaat de topman ruimschoots de ontwikkeling van de AEX (- 5,6%) over dezelfde periode (bron: VEB) en is daarmee goed voor een 35e plek op de CEO-ranglijst. Onlangs kreeg hij steun van zijn raad van commissarissen in een lopende strafzaak rond textielbedrijf Spinnerij Nijverdal uit 1996.

Jaarcijfers
TenCate kwam 27 februari met de jaarcijfers 2007. De concernomzet klom over 2007 met 15% (14% op autonome basis). Dit in weerwil van een negatief valutaeffect van de Amerikaanse dollar van -5%. Het bedrijfsresultaat steeg met 30% tot 69,4 miljoen euro. De nettowinst tot slot, exclusief resultaat op verkochte activiteiten, klom met 36% tot 46,1 miljoen euro.

De voor beleggers interessante winst per aandeel, wederom geschoond voor een boekwinst op de verkoop van onroerend goed, kwam uit op 1,89 euro (+15%). TenCate stelt voor over de winst van 2007 een keuzedividend uit te keren van 0,80 euro (2006: 0,70).

Sterke groei
TenCate boekte in het vierde kwartaal van 2007 met de verkoop van kogel- en brandwerende materialen een omzetgroei van bijna 50% tot 100 miljoen euro. Het bedrijf heeft zich opgewerkt tot de grootste toeleverancier van het Amerikaanse leger in dit segment. Ook legerleiding van landen in Europa en Azië heeft interesse getoond in de materialen van TenCate, maar namen mag het bedrijf niet onthullen.

Vooruitzichten
Hoewel TenCate de nodige onzekerheden ziet voor 2008, zoals de ontwikkeling van de Amerikaanse dollar en de Amerikaanse economie, rekent het bedrijf wel op een verdere winststijging voor 2008. Een eventuele daling van de consumentenbestedingen, met name in de Verenigde Staten, zal geen grote impact hebben op de resultaten van TenCate.