Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



Kabinet gaat onverzekerden opsporen

Nieuwsbericht, 29 februari 2008
Man op een schoen loopt langs reclame van zorgverzekeraar.

Om het aantal onverzekerden te verminderen, gaat het kabinet hen actief opsporen. Zo nodig krijgen zij een boete en worden ze ingeschreven bij een zorgverzekeraar.

De nominale premie wordt dan geïnd via bronheffing. Dit staat in het Plan van aanpak terugdringen onverzekerden Zorgverzekeringswet, waarmee de ministerraad heeft ingestemd. Met dit plan wil het kabinet iets doen aan de onwenselijke situatie dat tienduizenden Nederlanders onverzekerd zijn.

Voorlichting

De eerste stap in het plan is voorlichting aan groepen die volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) relatief vaak onverzekerd zijn, zoals onverzekerde kinderen, jongeren die 18 jaar worden en allochtonen.

Opsporing

Daarnaast komt er actieve opsporing. Iedereen die onverzekerd blijkt te zijn, wordt dan aangespoord zich te verzekeren. Het kabinet wil onverzekerden hiermee wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid. Als mensen desondanks onverzekerd blijven, krijgen zij een boete van ongeveer 300 euro. Of iemand verzekerd is of niet wordt elke drie maanden gecontroleerd.

Ingeschreven

Onverzekerden die zich nog steeds niet verzekeren nadat zij twee keer een boete van 300 euro hebben gekregen, worden ingeschreven bij een zorgverzekeraar. Om te voorkomen dat mensen dan de nominale premie niet betalen, wordt deze geïnd via bronheffing.

Wetswijziging

Het nieuwe systeem van boetes geldt vanaf 1 januari 2010. Een wetswijziging hiervoor wordt voorbereid. Tot die tijd geldt de huidige wetgeving en het daarbij horende boetebeleid.