Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 29 februari 2008

Koninklijke onderscheiding voor UvA-wetenschapper Herman Pleij

Gepubliceerd op 29 februari 2008


Prof. dr. Herman Pleij nam op vrijdag 29 februari afscheid als hoogleraar Historische Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn afscheidscollege ontving hij een koninklijke onderscheiding en werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij ontving die onderscheiding uit handen van de burgemeester van zijn woonplaats Bussum, drs. Milo Schoenmaker, vanwege zijn bijzondere verdiensten voor de wetenschap en de samenleving.

In zijn afscheidscollege, getiteld Komt een vrouwtje bij de drukker... Over nieuwe verstandhoudingen met Anna Bijns benadrukt Pleij aan de hand van de zestiende-eeuwse dichteres Anna Bijns het belang van de bestudering van de historische Nederlandse letterkunde. Voorafgaand aan het afscheidscollege was er een symposium waarin vakgenoten de betekenis van Pleijs werk voor de literatuur- en cultuurgeschiedenis van de Nederlanden vanuit verschillende gezichtspunten belichtten. De bestudering van de historische Nederlandse letterkunde is urgent, stelt Herman Pleij in zijn afscheidscollege. Literatuur uit het verleden heeft de cultivering bevorderd van zelfbeelden die nog steeds voortbestaan. Nederlanders zien zichzelf graag als ijverig, spaarzaam, gematigd, tolerant, schrobzuchtig en vooral als handig en zelfstandig. Dat deugdenpakket is aangemaakt in de laatmiddeleeuwse literatuur, gedomineerd door burgerbelangen. En als mensen geloven dat een Nederlander zulke eigenschappen belichaamt, dan heeft dat ook een sterk effect op de bevordering daarvan in opvoeding en onderwijs.

Herman Pleij begon in 1961 met zijn studie Nederlandse taal- en letterkunde aan de UvA. Hij promoveerde in 1979 op Het Gilde van de Blauwe Schuit. Literatuur, volksfeest en burgermoraal in de late middeleeuwen, herdrukt in 1983. Sinds 1981 is hij hoogleraar Historische Nederlandse letterkunde aan de UvA. Begin jaren negentig was hij tevens decaan van de Faculteit der Letteren van de UvA. In 1997 verscheen Dromen van Cocagne. Middeleeuwse fantasieën over het volmaakte leven, meermalen herdrukt en vertaald in het Duits en Engels. Van 2002 is Van karmijn, purper en blauw; over kleuren van de Middeleeuwen en daarna, eveneens vertaald in het Engels. Bekende publicaties zijn verder De sneeuwpoppen van 1511. Literatuur en stadscultuur tussen middeleeuwen en moderne tijd (1988) en Op belofte van profijt; stadscultuur en burgermoraal in de Nederlandse letterkunde van de middeleeuwen (1991). Vorig jaar publiceerde Pleij Het gevleugelde woord als deel twee van een nieuwe Nederlandse literatuurgeschiedenis. Momenteel werkt Pleij aan een studie over het leven en werk van Anna Bijns, een boek over het literaire en culturele leven in het Amsterdam van vóór de Gouden Eeuw, en een roman over Willem van Oranje.
Uit al zijn publicaties spreekt Pleijs interesse voor volksliteratuur en -cultuur, toneel, de rederijkers, de betekenis van de vroege drukpers, de ontwikkeling van een burgermoraal en van Nederlandse identiteiten in het algemeen.
Pleij werd in 1993 onderscheiden door de Belgische regering met de Francqui-leerstoel voor buitenlanders, en in 2000 door de Katholieke Universiteit Brussel met een eredoctoraat.
Bron: In- en externe communicatie