Ministerie van Defensie

29-02-2008 20:06

KABINET STEMT IN MET SPECIFIEKE UITSLUITINGSGROND MILITAIREN

Er komt een specifieke wettelijke bepaling die militairen vrijwaart van straf voor rechtmatig gebruik van geweld bij de uitoefening van hun taak en in overeenstemming met de geweldsinstructie. Dit blijkt uit een wetsvoorstel van de ministers Hirsch Ballin en Van Middelkoop waarmee de ministerraad vandaag heeft ingestemd.

Het voorstel verduidelijkt het juridisch kader waarbinnen militairen optreden en vloeit voort uit een aanbeveling van de Commissie Borghouts. De commissie deed onderzoek naar de structuur, de werkwijze en de procedures bij de vervolging van uitgezonden militairen. Het kabinet is het met de Commissie Borghouts eens dat de militair een zo groot mogelijke rechtszekerheid moet worden geboden.

Het kabinet wil met een specifieke strafuitsluitingsgrond de legitimatie van rechtmatig gebruik van geweld op een meer eenduidige wijze in de wet vast te leggen. Dit heeft vooral te maken met het feit dat door de gewijzigde internationale verhoudingen de inzet van Nederlandse militairen is toegenomen. Zij opereren vaak onder zeer complexe omstandigheden in een omgeving waar geweld zich in verschillende vormen en intensiteit kan voordoen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetvoorstel voor advies naar de Raad van State te sturen. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.