CDA

Haverkamp: Vervroeg functiewaarderingonderzoek politieagenten

Deze week sprak de Kamer tijdens een spoeddebat met de Minister van Binnenlandse Zaken over de politie-cao.

CDA kamerlid Maarten Haverkamp benadrukte dat wat het CDA betreft politiemensen de waardering moeten krijgen die ze verdienen en dat dit op dit moment voor een aantal functies nog niet het geval is. Hij sprak zijn waardering uit voor de rol van Doekle Terpstra bij het onderhandelingsproces âMijn fractie was verheugd dat het hem niet alleen was gelukt om de partijen weer aan de onderhandelingstafel te krijgen maar ook om een onderhandelaarsakkoord te bereiken tussen de minister en de onderhandelaars van de bondenâ. Hij voegde daaraan toe dat hij zich afvroeg hoe het dan kan dat iedereen van het akkoord wegloopt. 'Als het aan de CDA fractie ligt, geeft de Tweede Kamer in deze fase geen oordeel over het CAO-akkoord, of beter gezegd concept CAO-akkoord, het is tenslotte op dit moment aan de leden van verschillende bonden om aan te geven wat ze van het bod vinden', zo zei Haverkamp.

De CDA'er gaf vervolgens aan zich zorgen te maken over het beeld dat nu lijkt te ontstaan dat het bij de politie voor wat betreft de arbeidsvoorwaarden een en al kommer en kwel is en je wel erg naïef moet zijn om daar te gaan werken. âDe CDA-fractie wil dat beeld bestrijden, tijdens de gesprekken die ik regelmatig met politiemensen voer kom ik tot op het bot gemotiveerde mannen en vrouwen tegen die verre van naïef zijn. Daarnaast is de politie vorig jaar uitgeroepen tot de beste non-profit werkgever en werd zij in 2006 zelfs als de beste werkgever beschouwd boven bedrijven als Phillips en Shellâ, zo zei Haverkamp.

Tot slot zei het kamerlid van mening te zijn dat de koek bij de politie niet altijd even eerlijk verdeeld is. âSoms lijkt het erop dat je een beloning krijgt wanneer je stopt met boeven vangen en begint met het verplaatsen van papierâ. Hij wees de minister nogmaals op zijn verzoek en haar toezegging tijdens de begrotingsbehandeling om met een nieuw functiewaarderingssysteem te komen, en verzocht haar waar mogelijk dit proces te vervroegen. âWij gaan ervan uit dat er bij deze functiewaardering met nadruk rekening gehouden wordt met politie specifieke elementen zoals de confrontatie met menselijk leed, confrontatie met geweld en het gebruik van het geweldsmonopolieâ, zo besloot Haverkamp.

---