Socialistische Partij

Gooi de Chipkaartpoorten open

29-02-2008 * De SP wil dat Amsterdam snel al haar poortjes voor de OV-Chipkaart opengooit zodat alle reizigers hierdoor kunnen. Nu duidelijk geworden is dat deze OV-Chipkaart een mislukking is en zal blijven, moet het GVB niet langer de reizigers deze kaart opdringen. SP-raadslid Meta Meijer: "De gesloten poorten zijn nu een ergernis voor vele reizigers en kunnen daarom beter snel opengesteld worden." Meta Meijer
Vandaag heeft TNO een vernietigend rapport uitgebracht over de veiligheid van de OV chipkaart. Volgens TNO is er een reële kans op misbruik van de kaart. De SP is van mening dat beter opnieuw begonnen kan worden met de OV-Chipkaart, maar dan met een concept dat veiliger is. Meijer: "Door met een veilige kaart te werken, kan de reiziger tenminste vooral van de voordelen ervan profiteren. Daar is de hele invoering immers om begonnen."

Het onderzoek van TNO is ingesteld nadat vorige maand bekend werd dat een gedeelte van de beveiliging van de OV-Chipkaart was gekraakt. Meijer: "Reizigers lopen de kans dat hun kaart wordt gekopieerd en dat anderen dan op hun kosten reizen. Het is onverantwoord om dan met zo'n kaart verder te gaan. Beter is het om nu pas op de plaats te maken, om te zien naar een beter concept en daar dan verder mee gaan. Tegelijkertijd moeten de poortjes op de metrostations open. De slechte berichten over de kaart wekken geen vertrouwen bij de reiziger; hij zal wel twee keer nadenken voor hij de kaart aanschaft. Als dan toch zo weinig mensen gebruik maken van de chipkaart, kunnen de hinderlijke poortjes gewoon open."