Mgr. Van Luyn overhandigt nieuw boek aan minister Hirsch Ballin

Publicatietijd: 29/02/2008 22:38

Rotterdam, 26 februari 2008 - Het nieuwste boek van Mgr. A. H. van Luyn, bisschop van Rotterdam, is verschenen en heet 'Politiek en metapolitiek. Gewetensvol in de Randstad'. De titel van het boek is ontleend aan de burgemeesterslezing die hij op verzoek van de Atriumstichting te Den Haag mocht houden op 4 december 2006. Het is een bundel van bewerkingen van meerdere door hem gehouden inleidingen, toespraken en preken. De boekpresentatie vond plaats op 21 februari 2008 in Den Haag. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie.

In 'Politiek en metapolitiek' getuigt de Bisschop van Rotterdam van de menselijke waardigheid vanuit het perspectief van het Evangelie en de joods-christelijke wereld. Daarbij laat hij zich inspireren door personen als de heilige karmelietes Edith Stein (1891-1942), de zalige studentenpastor Karl Leisner (1915-1945), de filosoof Paul Ricoeur (1913-2005), de lutherse predikant Dietrich Bonhoeffer (1906-1945) en de kunstenaar Max Beckmann (1884-1950). Volgens Van Luyn wordt de menselijke waardigheid bepaald door vrijheid, gelijkheid en solidariteit. Deze waarden zijn universeel en vormen het fundament van zowel de Nederlandse rechtstaat als de Europese Unie. Van Luyn noemt ze metapolitiek: ze gaan aan de politiek vooraf en mensen hebben er besef van in hun geweten. "Het probleem van de verhouding tussen de ultieme waarden en de politieke beslissingen is 'metapolitiek'. Het gaat de reikwijdte van de politiek te boven", schrijft de bisschop. "Het is niet dankzij de politiek, en evenmin dankzij de democratische rechtsstaat dat de wezenlijke humane waarden ontstaan. (..) Ze zijn voorgegeven met het menselijk bestaan."

Het thema van de 'metapolitiek' loopt als een rode draad door alle teksten van de bundel. Hierin staat de relatie centraal tussen het politieke handelen en de 'metapolitieke' ofwel de politiek overstijgende voorgegeven menselijke waarden. Deze verhouding is steeds opnieuw een actueel thema. Hierover te reflecteren is "een fundamentele opgave, die iedere generatie weer op zich moet nemen" (Paus Benedictus XVI in zijn eerste encycliek "Deus Caritas Est", 28). In bijzondere mate is dit een opgave en een verantwoordelijkheid voor politici en overheden. "Gerechtigheid' is bij uitstek het bijbelse ideaal en zal zeker het 'bewind' van overheden en politieke verantwoordelijken inspireren. Onder hen neemt het Ministerie van Justitie een belangrijke plaats in, omdat het bij uitstek een 'toetsende' taak vervult in de samenleving.", aldus Bisschop Van Luyn.

Naast humaniteit en Europa reflecteert Van Luyn ook over onderwerpen als onderwijs, kerkgebouwen, de Katholieke Sociale Leer, gerechtigheid en vrede, Afrika en de interreligieuze dialoog.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.


Links: http://www.bisdomrotterdam.nl Noot voor de redactie: Bericht