Theater de Uitstek


Persbericht
7 februari 2008

Mónica Triga

Vaga da Vida

Vrijdag 29 februari 2008, 20.15 uur
E 15,- / E 13,50 / E 12,50

Wereldmuziek

Stamgastvoorstelling / zomerlust-arrangement
Mónica Triga

Vaga da Vida

Mónica Triga groeide op tussen de Portugese gitaren en het fadogezang van haar naar Nederland geëmigreerde familie. Haar wortels liggen in het boeren-land van de Beira Baixa en de provincie Ribatejo, een gebied met veel fadotradities. Zij bezocht zowel de Nederlandse als de Portugese school en reisde iedere zomer af naar haar moederland. Het resultaat was een tweetaligheid die later vruchten zou afwerpen. Geïnspireerd door de groten der fado waaronder Carlos do Carmo en Amália Rodrigues zocht zij naar haar muzikale identiteit, die later fado mundial zou worden genoemd.
'De woeste baren van het leven' is grofweg de vertaling van de titel van Triga's nieuwe album, Vaga da Vida. Na drie jaar - sinds haar laatste album Choro e Canto - is de tijd rijp voor dit nieuwe, opvallende album. Het is een persoonlijke zeiltocht door de branding van het bestaan. Met de voelbare stromingen van de Portugese saudade en de Kaapverdische Morna. De Braziliaanse Choro is nog niet weggeëbd, of er volgt een vloed Iberische folklore.

Mónica Triga bezingt zowel hoog- en laagtij van het leven. Het album bevat 12 stukken van een ongekende klasse. Vaga da Vida laat een nieuwe volwassen kant horen van Triga die klaar is om zowel theaters als festivals te bestormen. Samen met haar vernieuwde muziekformatie creëert zij een unieke, indrukwekkende muziekstijl: grensoverschrijdend, maar zonder de essentie van 'saudade' te verliezen. De band bestaat uit Randal Corsen / Carlos Matos (piano), Jerrel Seymonson / Eric Calmes (bas), Hans van Gelderen (gitaar) en Udo Demandt (percussie). Techniek: Julio Hernandez (geluid), Jos Hoonhout (lichtontwerp).

Mónica Triga, geliefd om haar inspirerende eigenzinnige interpretatie van de Portugese muziek, koestert haar culturele erfgoed. Zij groeide in Den Haag op tussen de gitaren en zang van haar naar Nederland geëmigreerde familie. Mónica Triga heeft na twee CDŽs een nieuwe muzikale nuance toegevoegd aan haar muziek. Haar nieuwste album heeft nog meer ritmiek, diepgang en poëzie. De invloeden uit Afrika en Zuid-Amerika zijn meer aanwezig dan ooit. Vaga da Vida is een afspiegeling van een jonge, volwassen vrouw die het leven met hart en ziel bevaart, beschrijft en bezingt.

Fotografie: Peter Groenewegen

Theater de Uitstek
Norderstedtplein 10
3332 GK Zwijndrecht
078 - 619 43 33
www.uitstek.nl