Time : 14:05:23
Date : 27 February 2008
Sender Name: entraide meniere &H.A.E. Belgium ASBL

29 Februari Rare Diseases Day :2 getuigenissen

Twee jonge moeders (N-FR) getuigen over een ziekte, een dodelijke ziekte, tenminste als deze ziekte niet tijdig wordt vastgesteld.

Twee jonge vrouwen (een Franstalige en een Nederlandstalige) kunnen getuigen dat de diagnose van hun ziekte hun sociaal en professioneel leven - en vooral hun leven als moeder- aanzienlijk heeft veranderd. Hun ziekte: hereditair angio-oedeem of deficiëntie van het C1-esterase.

Als de diagnose niet gesteld wordt gaat de persoon in kwestie van ziekenhuis naar ziekenhuis en komt bij de meest uiteenlopende diensten terecht : gastro-enterologie, allergologie, dermatologie,...

Vaak komt men dan terecht op de dienst spoedgevallen voor acuut oedeem van de ledematen, pseudo-appendicitis of erger nog, acuut larynxoedeem. Daarbij komt nog dat de symptomen van deze aandoeningen niet wijken onder de gebruikelijke medicatie zoals cortisone of adrenaline. Op lange termijn veroorzaakt dit depressies omdat men zich door niemand begrepen voelt. Het gevaar is terecht, want als de diagnose te laat gesteld wordt overlijdt één op vier patiënten eraan voor hun 50steverjaardag.

In de jaren '70 en '80 werden de meeste genetische aandoeningen bij een kind in de vroege levensjaren gediagnosticeerd. In 2008 wordt meer dan de helft van de zeldzame ziekten en handicaps toevallig vastgesteld bij volwassenen. De diagnose wordt vaak pas gesteld na een lange lijdensweg van 5, 10 of zelfs 20 jaar (zie bijlage of ook op www.pressreleases.be).

De vereniging H.A.E. Belgium :
Deze zeer kleine Belgische patiëntenvereniging voor hereditair angio-oedeem tracht het hele jaar door via persberichten aan de urgentie-artsen van het land deze ziekte bekend te maken. Zij hoopt eveneens dat de diagnose bij de mensen die zich naar de spoedafdeling begeven eindelijk kan worden gesteld. Eenmaal de ziekte wordt vastgesteld, is de patiënt alsook zijn of haar familie gered. Er bestaan immers verschillende doeltreffende geneesmiddelen.

Indien u dit kan, wil u dan onze werking financieel ondersteunen?. We willen namelijk folders leggen in alle wachtzalen van de spoedgevallendiensten zodat mensen met de ziekte zich hierin kunnen herkennen en zodat de diagnose op tijd gesteld kan worden.

De vereniging H.A.E. Belgium houdt zich ter beschikking voor elke journalist die deze ziekte wil belichten in zijn of haar artikel over zeldzame ziekten.

Vinciane Berckmans
e-mail: haebelgium@hotmail.com
www.haebelgium.be
87/77 Floraliënstraat, 1200 Brussel
Tel: 02/762 91 83 of 0474/81 23 98
Rekeningnummer/N° compte : 340-1824437-0229/2 :

http://www.haebelgium.be