Ingezonden persbericht

Van 'global warming' naar 'global cooling'?

Dat ondanks voortdurend aandringen van Erwin Krol het voorjaar van 2008 maar niet - alle 'records' overtreffend - vroeg wil komen, zegt niets over mogelijke klimaatverandering. Van een andere orde is het feit dat in het afgelopen jaar extreme winterkou heeft geheerst in grote delen van - eerst - het Zuidelijk Halfrond en - inmiddels ook - het Noordelijk Halfrond. Dat zou kunnen indiceren dat zich mogelijk een omslag voltrekt in de ontwikkeling van de gemiddelde wereldtemperatuur, nadat deze al sedert 1998 geen stijgende trend meer heeft vertoond.
Intussen neemt het aantal berichten van onderzoekers die 'global cooling' in plaats van 'global warming' verwachten, met de dag toe. Zie bijvoorbeeld:

http://www.dailytech.com/Temperature+Monitors+Report+Worldwide+Global+Cooling/article10866.htm

Het is vreemd dat de media weinig of niets daarover melden, althans niet over de mogelijke achtergrond van de afkoelingsverschijnselen. Vallen in weken met 'recordhoge' temperaturen de mussen dood van het dak, dan is dat voorpaginanieuws. Met zo'n bericht worden we dan weer eens min of meer nadrukkelijk herinnerd aan het feit dat ons volgens 'deskundigen' een catastrofale opwarming van de aarde te wachten staat.

Ook in het Verenigd Koninkrijk trekt deze - zacht gezegd - onevenwichtige berichtgeving de aandacht. Op de van hem bekende, ironische wijze schrijft Philip Stott erover in een commentaar, "Media Wires Go Cold", dat is geplaatst op de website:

http://web.mac.com/sinfonia1/iWeb/Global%20Warming%20Politics/A%20Hot%20Topic%20Blog/22A401E5-32CA-4E9A-872A-0E5EB9AE5FEF.html

Tijdschrift Spil blijft kritische analyses aandragen

Op brede terreinen van wetenschappelijk, politiek en maatschappelijk handelen kritische analyses presenterend, schenkt het tijdschrift Spil ook aandacht aan de problematiek van klimaatveranderingen. Het deint daarmee zeker niet mee op de golven van een - meermalen met angst aanjagen gepaard gaand - klimaatalarmisme, maar kiest een onafhankelijke invalshoek. Critici van gangbaar klimaatonderzoek en 'klimaatbeleid', tot voor kort doodgezwegen en nog steeds hier en daar verguisd, komen in Spil al sedert 2004 aan het woord.
Leest u dit tamelijk ongewone tijdschrift nog niet, en heeft u dus ook de artikelen van scepticus Hans Labohm in Spil 2007, 4 en 5/6 gemist, dan krijgt u hierbij een herkansing. Aangehaakt zijn pdf's van zijn fundamentele kritiek op de werkwijze en de publicaties van het IPCC, het International Panel of Climate Change.

Door nu een abonnement op Spil aan te gaan, verzekert u zich van toezending van de complete jaargang 2008. In het eerste nummer daarvan, dat volgende week zal verschijnen, vindt u dan - onder veel meer waardevols - belangwekkende bijdragen van Arthur Rörsch en Dick Thoenes, over pseudo-wetenschappelijke elementen in het gangbare klimaatonderzoek respectievelijk de in gang zijnde wetenschappelijke doorbraak naar een nieuwe, meer verklarende factoren omvattende theorie over globale klimaatveranderingen.
In Spil 2008, 2 zullen de 'gangbare' klimaatonderzoekers Pier Vellinga, Pavel Kabat en Rob van Dorland reageren op de kritiek van Labohm, Rörsch en Thoenes.

Ook elders groeit nu bij representanten van het 'consensus-denken' de bereidheid om publiekelijk een open discussie aan te gaan met critici van hun AGW-hypothese. Laatstgenoemden blijken ook aanzienlijk talrijker en wetenschappelijk meer gekwalificeerd te zijn dan tot nu toe van IPCC-zijde werd gesuggereerd.
Zo heeft kortgeleden de Universität Mainz een verslag gepubliceerd van een verhelderend opinieonderzoek onder wetenschappers waaruit blijkt dat de beweerde 'consensus' inzake klimaatverandering minstens aan ernstige erosie onderhevig moet zijn geweest.
Bovendien komt in het onderzoeksverslag tot uiting dat volgzame media in de afgelopen decennia mogelijk aanzienlijke invloed hebben uitgeoefend op de besluitvorming inzake toewijzing van fondsen voor klimaatonderzoek conform de gangbare hypothese.
Zie de website (pp. 25-28):

http://www.uni-mainz.de/downloads_presse/FOMA_2008-1_Jahrgang24.pdf

Het weekblad Die Zeit wijdde inmiddels eveneens een kort artikel aan dit onderzoek. In Nederland is het weer wachten op een wakkere journalist.

Meer informatie gewenst?

Meer informatie over het Spil-project en eerder verschenen afleveringen, alsmede diverse contactmogelijkheden, vindt u op de website:

http://www.platteland-in-perspectief.nl



Ingezonden persbericht