Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 29 februari 2008

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering keurt een aantal voorstellen goed om de websites van de Vlaamse overheid toegankelijker te maken voor mensen met een handicap. Zo moeten alle nieuwe websites sinds januari 2006 toegankelijk zijn volgens de Anysurfer-normen. Een rondzendbrief verduidelijkt de doelstellingen en verantwoordelijkheden.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Intergetijdengebied noordelijk gedeelte Prosperpolder'. Dit besluit kadert in het geactualiseerd SigmaPlan. Het wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) 'Gemengd regionaal bedrijventerrein Ravenshout-Noord' in Beringen.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Leidingstraat Ranst-Lier' op het grondgebied van de gemeenten Ranst, Boechout, Lint en Lier. Het gaat om de aanleg van een nieuwe ondergrondse leiding voor het vervoer van aardgas.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In uitvoering van het decreet over het Volwassenenonderwijs wijzigt de Vlaamse Regering principieel het besluit dat een aantal gelegenheden voor de Centra voor Volwassenenonderwijs regelt. Het gaat onder meer over de verlofregeling en de subsidieerbaarheid van cursisten Nederlands tweede taal. Het besluit gaat nu voor overleg naar het bevoegde sectorcomité en naar het overkoepelend onderhandelingscomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan haar besluit over de organisatie en de werking van de ombudsdienst van de consortia volwassenenonderwijs. Het besluit omschrijft de opdracht van de ombudsdienst, het onderzoek van klachten, de verslaggeving aan de minister en de werkingsbeginselen. Dit besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed over de investeringsoperatie voor het schooljaar 2007-2008 in scholen voor technologie en industriële technieken. Op die manier kan op technologisch vlak een nauwe aansluiting met het bedrijfsleven worden gerealiseerd. Door dit besluit kunnen scholen binnen het gewoon secundair onderwijs extra middelen krijgen per regelmatig ingeschreven leerling in de studiegebieden auto, bouw, chemie, grafische communicatie en media, hout, land- en tuinbouw, textiel, koeling en warmte, mechanica-elektriciteit. Ook scholen met aanverwante studierichtingen, opleidingen en afdelingen binnen het buitengewoon secundair onderwijs OV3 en OV4 behoren tot het toepassingsgebied van dit besluit. De scholen kunnen de middelen uit deze operatie enkel aanwenden voor de aankoop van nieuwe en duurzame uitrustingsgoederen of voor de beveiliging van bestaande uitrustingsgoederen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering heeft de regeling principieel goedgekeurd voor de procedure om subsidies toe te kennen aan projecten in het kader van het flankerend onderwijsbeleid op lokaal niveau. Het gaat om subsidies voor centrumsteden en niet-centrumsteden. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over het stelsel van leren en werken in de Vlaamse Gemeenschap. Het decreet wil voor zoveel mogelijk jongeren het voltijds engagement realiseren, en daarnaast zorgen voor een betere afstemming tussen deeltijds beroepssecundair onderwijs, leertijd en deeltijdse vormingen. Ook wil het decreet elke jongere een traject op maat aanbieden en een volwaardige kwalificatie aanreiken. Over dit decreet wordt advies ingewonnen bij de VlOR, de SERV en de Raad van Bestuur van het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming - Syntra Vlaanderen. Het decreet wordt ook op de agenda geplaatst van een vergadering van de bevoegde sectorcomités en van het overkoepelend onderhandelingscomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering geeft haar principiële goedkeuring aan een besluit dat de oprichting, samenstelling en werking van het raadgevend comité bij het intern verzelfstandigd agentschap Vlaams Subsidieagentschap voor Werk en Sociale Economie regelt. Het raadgevend comité is een adviesorgaan dat moet waken over de kwaliteit van de dienstverlening van het Vlaams Subsidieagentschap voor Werk en Sociale Economie. Het besluit wordt nu voor advies doorgestuurd naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

Na overleg met de vakorganisaties wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het Vlaams Personeelsstatuut van 13 januari 2006 voor wat betreft de uitvoering van het sectoraal akkoord 2005-2007. Het besluit voert een aantal bepalingen in waaronder de herziening van de principes over de gelijkwaardigheid tussen niveau B en C, de creatie van functies van lager kader, extra mogelijkheden van horizontale mobiliteit, bezoldiging, carenzdag, optrekken eindejaarstoelage, verhoging toelage nachtwerk, toelage zaterdagwerk voor rang A1, optrekken loodstoelage, eindeloopbaanverlof, ... Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering machtigt de Vlaamse Adviesraad voor Bestuurszaken principieel om deel te nemen aan de pensioenregeling ingesteld bij de wet van 28 april 1958. Deze wet behandelt het pensioen van het personeel van organismen van openbaar nut en hun rechthebbenden. Over dit besluit wint de Vlaamse Regering advies in bij de Raad van State. Het wordt ook geagendeerd voor onderhandelingen met het bevoegde sectorcomité.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering keurt het voorstel van de VRT principieel goed om de analoge uitzendingen op de middengolffrequenties 540kHz, 1188kHz en 1512 kHz stop te zetten. De VRT zal nog slechts via één AM- frequentie uitzenden, namelijk 927 kHz. De regering wijzigt daarom ook principieel haar besluit waarin de frequenties voor analoge radio ter bechikking worden gesteld van de VRT. Over dit wijzigingsbesluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois en minister Steven Vanackere

De Vlaamse Regering keurt principieel het voorontwerp van decreet goed dat instemt met het raamakkoord tussen de Belgische en de Franse regering in verband met de grensoverschrijdende samenwerking voor gezondheidszorg. Het decreet werd op 30 september 2005 in Moeskroen ondertekend en creëert een juridisch kader voor de organisatie van de zorg voor Franse patiënten die voor verzorging naar België komen en omgekeerd. Over dit voorontwerp van decreet wordt nu advies gevraagd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Marino Keulen

In het kader van het sectoraal overleg voor het personeel van de lokale besturen keurt de Vlaamse Regering de aangepaste versie van de Samenwerkingsovereenkomst met de vertegenwoordigers van de lokale overheden als werkgevers en de representatieve vakorganisaties goed. De Samenwerkingsovereenkomst is gesloten om de overheden-werkgevers te betrekken bij het overleg en gezamenlijk loyaal de sectorale akkoorden te verdedigen.

Op voorstel van minister Marino Keulen

De Vlaamse Regering keurt principieel een besluit goed dat diverse bepalingen wijzigt op het vlak van wonen. Het gaat vooral om aanpassingen van juridisch-technische aard om verschillende uitvoeringsbesluiten bij de Vlaamse Wooncode op elkaar af te stemmen. Bepaalde bepalingen worden geherformuleerd omdat ze tot interpretatieproblemen zouden kunnen leiden. Het afstemmings- en optimalisatiebesluit wordt nu voor advies aan de Raad van State voorgelegd.

Op voorstel van minister Marino Keulen

Met ingang van 1 mei 2008 wordt Camille Paulus eervol ontslagen als gouverneur van de provincie Antwerpen. De Vlaamse Regering benoemt Cathy Berx als zijn opvolger.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering stemt niet in met de wijziging van het koninklijk besluit over het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg voor wat het motorrijbewijs betreft. Het wetsvoorstel wil voertuigen verbieden om tussen het voertuig van de examinator en de motorfiets van de kandidaat voor het rijbewijs in te rijden bij het inhalen. De Vlaamse Regering stemt hiermee niet in wegens de beperkte impact van de maatregel en de mogelijke negatieve gevolgen voor de verkeersveiligheid.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering stemt niet in met de wijziging van het koninklijk besluit over het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg om motorfietsen toe te staan gebruik te maken van de aan de bussen voorbehouden rijstroken. Het wetsvoorstel is in tegenspraak met een resolutie over optimaal gebruik van de vrije busbanen langs gewestwegen, aangenomen door het Vlaams Parlement. Bovendien is het wetsvoorstel niet conform de resolutie die op 26 april 2007 door de federale Kamer is aangenomen.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering stemt in met de wijziging van het koninklijk besluit van 20 juli 2001 over de inschrijving van voertuigen. Bedoeling van het voorstel is om een verplichte inschrijving in te voeren voor bromfietsen. Dit heeft voordelen op het gebied van identificatie en controle. Zo kan er ook beter opgetreden worden tegen opgefokte en onverzekerde bromfietsen en tegen diefstal. In dit kader stemt de regering ook in met een gewijzigd koninklijk besluit dat het inschrijvingsbewijs en de nummerplaat gefaseerd wil invoeren, namelijk prioritair voor nieuwe bromfietsen.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering bepaalt haar standpunt over het Groenboek 'Een nieuwe stedelijke mobiliteitscultuur' van de Europese Commissie.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

De Vlaamse Regering wijzigt haar besluit van 23 februari 2001 over de voorwaarden voor de erkenning en subsidiëring van kinderdagverblijven en diensten voor onthaalouders. De wijziging gaat over de regels rond subsidiëring van kinderdagverblijven door Kind en Gezin, waarbij voortaan ook rekening wordt gehouden met bepaalde subsidiëring door andere overheden in het kader van tewerkstellingsmaatregelen. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wil namelijk een subsidiëring voor gesco's in Brusselse kinderdagverblijven toekennen, waardoor deze laatste een dubbele subsidiëring zouden krijgen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering het gewijzigde besluit in verband met de kwaliteit en levering van water bestemd voor menselijke consumptie definitief goed. De wijziging betreft de toevoeging van chloordioxide aan de lijst van stoffen die mogen worden toegevoegd aan het water bestemd voor menselijke consumptie. Chloordioxide wordt gebruikt voor de desinfectie van water.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens

De Vlaamse Regering wijst Philip Callens, met ingang van 1 januari 2008, aan als bedrijfsrevisor bij het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen (FIT) en dit voor een periode van drie jaar.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens

De Vlaamse Regering verlengt het besluit over de ondersteuning van de Industriële Onderzoeksfondsen tot 31 december 2008.