Nederlands Architectuurinstituut

Persbericht (17 jan 2008) Happening in het NAi - Zaterdag 1 maart tot en met zondag 4 mei 2008 in Zaal 1 van het NAi

Concerten, lounges, diners, performances; onder de titel 'Happening' organiseert het Nederlands Architectuurinstituut twee maanden lang samen met clubs, concertpodia en filmhuizen als ConClub, de Doelen, Worm en Lantaren/Venster wekelijks van donderdag tot en met zondag happenings voor jong en oud. De evenementen vinden plaats in en om een installatie die architect Wiel Arets speciaal voor het NAi heeft ontworpen. In dit architectonisch bouwwerk laten composities van licht, geluid en videoprojectie je ervaren welke invloed gebouwen, pleinen en straten hebben op je emotie en manier van waarnemen. De happenings maken je bewust van de rol die je zelf speelt in de beleving en verbeelding van de stad en de het verschil dat je als burger zelf kunt maken.

Zoals architectuur meer is dan alleen (het ontwerpen van) gebouwen, is een stad meer dan een verzameling gebouwen. Hoe je je een stad voorstelt en hoe je die stad ervaart, wordt niet alleen bepaald door de gebouwen die er staan, door de infrastructuur en de inrichting van de openbare ruimte, zoals pleinen en parken. Ook het gedrag van de mensen in een stad dat verbonden is aan hun identiteit en de groep waartoe ze behoren of zouden willen behoren, speelt een rol in je waarneming van die stad. En je hebt zelf invloed op je hoe jij en anderen de stad beleven: groet je de mensen op straat of juist niet, luister je naar de straatmuzikant of loop je door, zet je een tag op een kale muur of erger je je daar juist aan?

Wiel Arets
De Nederlandse architect Wiel Arets (Heerlen, 1955) ontwierp speciaal voor Zaal 1 van het NAi een installatie. Arets verwierf internationale faam door zijn ontwerp van de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht en de Universiteitsbibliotheek op de Uithof in Utrecht; en door industrieel design in samenwerking met toonaangevende producenten als Alessi, Quinze & Milan en Lensvelt. Momenteel werkt hij aan de karakteristieke, 150 meter hoge A' Tower in Amsterdam.

De stad, dat bent u
Zowel door het gebruik van hypermodern glas, dat bij bepaalde lichtinval dan weer transparant dan weer ondoorzichtig is, als ook door de licht-, geluid- en videocomposities die elkaar elk kwartier afwisselen, ervaar je de ruimte als bezoeker steeds weer op een andere manier. De componist Bo Koek, een van de beste lichtontwerpers van Nederland, Uri Rapaport, en de designers van enterNI weten onder regie van Paul Koek, theaterdirecteur en oprichter van de Veenfabriek, op subtiele wijze de emoties van de bezoeker van de installatie te bespelen. Geen ruimte is wat die is, maar verandert voortdurend van sfeer.
Ole Bouman, directeur NAi: "We hopen dat bezoekers hierdoor geïnspireerd raken, en begrijpen dat ze ook hun eigen omgeving kunnen beïnvloeden. De positie van de schemerlamp en de gekozen cd veranderen de huiskamer van een discotheek in een romantische ruimte. De gelapte ramen of die schildering op de blinde muur aan de overkant geven de stad een heel ander aanzien."

Happening
Gedurende museumopeningstijden vormen de composities in en om de installatie het middelpunt van Zaal 1, maar in de avonduren gaan de licht- en geluidscomposities uit. Dan is de installatie het podium voor een discotheek, een klassiek concert of een debat waarin het publiek met mobiele telefoon en laptop de discussie kan beïnvloeden. Hoe het publiek de installatie dan ervaart, is aan het publiek. Als het aan Motel Mozaïque ligt, is de installatie een hotel, waar je een nachtje kunt blijven slapen; als MyTown het voor het zeggen heeft, is de installatie de straat en geven street dance artiesten het urbanity; als Valery Gergiev de scepter zwaait, speelt het Rotterdams Philharmonisch de sterren van de hemel boven het NAi.

Opening
Tijdens de Rotterdamse Museumnacht op zaterdag 1 maart wordt 'Happening' voor het publiek geopend met een spetterend programma georganiseerd door ConClub.