Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Sittard en Amsterdam, januari 2007

Jonge vrouwen vragen aandacht voor Endometriose,
opening Wereldwijde Endometriose Awareness Week

De gemiddelde leeftijd van endometriose patiënten wordt steeds lager; volgens berekening van de endometriose stichting is dit 27 jaar. Als stichting en als belangenbehartiger van deze groep patiënten vragen wij aandacht voor Endometriose. Vanaf 1 maart wordt er wereldwijd aandacht besteed door verschillende patiëntenorganisaties en medici, om deze aandoening meer bekendheid te geven.

ENDOMETRIOSE DAG
Informatiedag Endometriose Stichting te Amsterdam. Iedere maand menstruatiepijn? Het kan Endometriose zijn. De Endometriose Stichting organiseert in samenwerking met het VU medisch centrum Amsterdam een symposium over endometriose. Thema van dit symposium is de multidisciplinaire behandeling van endometriose. Deze dag wordt gehouden op zaterdag 1 maart 2008. Dit is tevens de openingsdag van de Wereldwijde Endometriose Awareness Week.

Wat is endometriose?
Bij vrouwen met endometriose groeit het baarmoederslijmvlies ook buiten de baarmoeder. Tijdens de menstruatie ontstaan kleine bloedingen, die voor verklevingen en cysten kunnen zorgen. Deze bloedingen ontstaan dan in of op de eierstokken of baarmoeder. Zo kan endometriose nadelige invloed hebben op de vruchtbaarheid. De verklevingen en cysten kunnen ook de darmen of de blaas bereiken. Vrouwen die aan endometriose leiden, kunnen tijdens de menstruatie ernstige pijn hebben, maar ook pijn tijdens het vrijen en pijn bij het urineren en ontlasten. Endometriose komt bij ongeveer 10% van alle vruchtbare vrouwen voor en kan een behoorlijke impact hebben op iemands leven. Vroegtijdige herkenning en diagnose is van belang voor een goede behandeling

Gastsprekers:
Dr. P.G.A. Hompes, hoofd endometriose centrum VUmc, Dr. R. Schats, IVF specialist, Dr. J.H.T.M. van Waesberghe, radioloog, Dr. V. Mijatovic, gynaecoloog, Drs. H.J.R. van der Horst, uroloog, Drs. J.J.M.L. Dekker, gynaecoloog, Drs. I. Melgers, gynaecoloog, Prof. Dr. W.W.A. Zuurmond, pijnspecialist. Allen verbonden aan het VU medisch centrum en werkzaam binnen het endometriose team. De artsen zullen ingaan op verschillende onderdelen van behandeling, diagnosestelling via beeldvorming en operatieve behandeling naar medicamenteuze behandeling en pijnbestrijding.

Voor wie?
Deze dag is voor patiënten, partners, (huis)artsen, gynaecologen, media, politici en andere geïnteresseerden uit Nederland en België.

Datum: zaterdag 1 maart 2008

Plaats: Amstelzaal van het Ziekenhuis,
VU medisch centrum Amsterdam,
Boelelaan 1117 in Amsterdam

Aanvang: 10.30 uur

Zaal open: vanaf 10.00 uur
Einde: 16.00 uur

Entree van deze dag inclusief lunch E 12,50 per persoon, donateurs ontvangen een korting van E 2,50 (ook geldig voor 1 introducé)

Meer informatie kunt u vinden op onze website. Aanmelden voor deze dag kan ook via de website www.endometriose.nl of www.endometriose.beIngezonden persbericht