Gemeente Deventer

Bergkerk

Openbare restauratie draaiorgel De Turk in Bergkerk

Het Deventer stadsdraaiorgel De Turk bestaat in 2008 100 jaar. Ter gelegenheid van dit bijzondere jubileum vindt op zaterdag 1 maart de jaarvergadering van de landelijke Kring van Draaiorgelvrienden in Deventer plaats. Op die dag ook zal wethouder Gerrit Berkelder de onthulling verrichten van de restauratie van De Turk.

Aan restaurator Ela Venbroek uit Deventer is opdracht gegeven de gehele buitenkant van het draaiorgel te restaureren. Het orgel is hiertoe geheel gedemonteerd en overgebracht naar de Bergkerk. Vanaf 5 februari voert Ela Venbroek hier haar werkzaamheden uit, met name aan de grote fragmenten. Enkele kleine onderdelen heeft zij in haar atelier al gerestaureerd.

Tijdens de openingstijden van de Bergkerk, van dinsdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00, is het mogelijk dat bezoekers Ela Venbroek kunnen volgen tijdens haar werkzaamheden. Uiteraard zijn ook de eerste resultaten te bewonderen. Het komt zelden voor dat restauraties in het openbaar te volgen zijn.

In de Bergkerk is er bovendien een kleine tentoonstelling over het draaiorgel De Turk en een presentatie van het werk van Ela Venbroek.

Op zaterdag 1 maart vindt de jaarvergadering van de Kring van Draaiorgelvrienden ook plaats in de Bergkerk. Om 14:00 is er de onthulling van de restauratie van De Turk. Aansluitend zal er uitleg zijn over het instrument en de restauratie. Bijzonder is bovendien dat er ook vier andere draaiorgels in de kerk aanwezig zullen zijn, en zullen spelen. Voor deze vier draaiorgels en De Turk geldt dat zij alle vijf staan op de lijst van erkende Rijksmonumenten. De toegang is gratis.

Publicatiedatum: 11-2-2008
restauratie van draaiorgel De Turk © ap

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging maandag 11 februari 2008