Gemeente Hoogeveen

12 februari 2008

Afzender: College van B&W

Uniek project: woningen als exclusieve kunstwerken in Hoogeveen

In Hoogeveen wordt een zeer bijzonder woonproject gerealiseerd. Uniek voor Nederland, zelfs internationaal opzienbarend. Aan de rand van de wijk Erflanden worden namelijk zeven eilanden gerealiseerd van gemiddeld 1200 vierkante meter voor particuliere woningbouw. Per eiland kan een woning worden gebouwd onder organische architectuur. De doelgroep bestaat uit mensen die prijs stellen op onderscheidend en exclusief wonen, mensen met een (vrij) beroep aan huis en zelfs woongroepen. De verkoop van de zeven eilanden van Hoogeveen zal medio 2008 starten.

Het project is om meerdere redenen uniek. Bijvoorbeeld vanwege de "grote namen" die meewerken aan de realisatie van de woningen en hun omgeving. Zo is het beeldkwaliteitplan voor "de Zeven eilanden van Hoogeveen" opgesteld door het bekende architectenbureau Alberts & van Huut, dat onder andere tekende voor de ontwerpen van de hoofdkantoren van de Gasunie in Groningen, van de ING Bank in Amsterdam en museum De Buitenplaats in Eelde. Daarnaast zal de befaamde landschapsarchitect Jørn Copijn de landschappelijke inrichting van de eilanden begeleiden, waarbij elk eiland zijn eigen thema krijgt.

Samen met een door hen zelf gekozen architectenbureau, uit een shortlist, ontwerpen de toekomstige bewoners de woning van hun dromen die zelfs vijf woonlagen mag bevatten. Het beloven zeven toekomstige monumenten te worden, allen ontworpen binnen de organische architectuur. Natuurlijke vormen, kleuren en materialen, schoonheid en duurzaamheid staan hierin centraal. Grondleggers en voortrekkers van deze vorm van architectuur zijn onder andere Frank Lloyd Wright, Antoni Gaudi en Rudolf Steiner.

Tentoonstelling Organische architectuur

Van zaterdag 1 maart tot en met maandag 12 mei 2008 is in het voormalige klooster en glasmuseum in Hoogeveen de tentoonstelling 'Organische architectuur, mens en natuur als inspiratie voor het bouwen' te zien. Deze overzichtstentoonstelling was in 2003 in de Beurs van Berlage te zien. Na een rondreis door Europa is de tentoonstelling in geactualiseerde vorm voor het eerst weer in Nederland.

In een aparte presentatie naast de tentoonstelling is ook het plan voor "de Zeven eilanden" te bekijken. Op donderdag 3 april wordt voor belangstellenden een informatieavond gehouden in het voormalig glasmuseum en klooster.

Meer informatie over dit opzienbarende woningbouwproject staat op www.dezeveneilanden.nl. Ook kunt u contact opnemen met het projectbureau van de gemeente Hoogeveen: (0528) 291387.