Technische Universiteit Eindhoven

NK Beleidsdebatteren op TU/e

Geplaatst: 26 februari, 2008

In het Auditorium van de TU/e wordt komende zaterdag vanaf 11.00 uur gestreden om het Nederlands Kampioenschap Beleidsdebatteren. Studentenvereniging SSRE - die het toernooi in samenwerking met de TU/e organiseert - rekent op ongeveer zestig teams van elk twee studenten.

Deelnemers van het kampioensschap in 2004. Foto: Bart van Overbeeke.

Bij beleidsdebatteren gaat het in de eerste plaats om de inhoud van het debat en niet zozeer om de techniek van het debatteren. De stellingen die centraal staan tijdens het toernooi hebben betrekking op actuele politieke en maatschappelijke themas. Ieder debat duurt 16 minuten.

Het toernooi staat open voor iedereen maar trekt in de praktijk alleen studententeams. Het debattoernooi is het grootste in zijn soort en staat bekend om het spontane en studentikoze karakter.

De vier meest welbespraakte teams gaan door naar de halve finales die omstreeks 18.00 uur beginnen. Uiteindelijk blijven twee teams over die met elkaar de strijd aangaan om de titel Nederlands Kampioen Beleidsdebatteren.

In de jury zitten onder meer Ard van der Steur, advocaat en gekend debater, Hans van Oene, debatdocent en Gijs Weenink, directeur van de DebatAcademie. De jury staat onder voorzitterschap van Harry Roumen, secretaris van de TU/e.