Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

's-Hertogenbosch, 26 februari 2008

De Moerputtenbrug

Onlangs vroegen wij uw aandacht voor bovengenoemde expositie die van 1 maart tot en met 27 april 2008 in het Koetshuis van het Noordbrabants Museum te zien is. Op verzoek van de auteurs nodigen wij u graag uit een recensie-exemplaar aan te vragen van het op vrijdag 29 februari a.s. te verschijnen boek over deze bijzondere brug en zijn al even bijzondere omgeving.

De Moerputtenspoorbrug uit 1885 is een redelijk onbekend cultuurhistorisch monument, dat zomaar in een natuurgebied ligt. Historie en natuur worden daar op een unieke manier met elkaar verbonden. Auteurs Kees van den Oord en Bert van Opzeeland besteden in het eerste deel veel aandacht aan de geschiedenis van deze spoorbrug en aan de enorme natuurwaarde van de Moerputten. Fotograaf Aad Treijtel laat in een tweede deel prachtfoto's zien van de brug in verval en de rijke natuur in en rond deze brug. Het door Bart Smit vormgegeven boek is een initiatief van de Stichting Cultuurfonds 's-Hertogenbosch.

De 600 meter lange spoorbrug op het Halve Zolenlijntje 's-Hertogenbosch-Lage Zwaluwe is sinds 1972 in verval geraakt. Tussen 2002 en 2006 heeft de brug een grootscheepse restauratie ondergaan en leeft nu verder als een wandelbrug over een grote waterplas. Aad Treijtel heeft de brug en zijn omgeving in diverse seizoenen gefotografeerd. Het verval, de roest en de afbladderende verf van de brug inspireerden Treijtel. Hij heeft de spoorbrug in alle seizoenen en bij elk weertype vastgelegd. Hij heeft het natuurgebied rondom de brug intensief gefotografeerd. Boek en expositie tonen mooie opnamen van de woeste wildernis, de overgebleven legakkers van de ontvening en de rijke flora en fauna.

Het boek is vanaf 1 maart verkrijgbaar en kost ? 22,95. Foto's van Aad Treijtel worden vanaf 1 maart tot en met 27 april in het Koetshuis van het Noordbrabants Museum tentoongesteld.