Nederlands Architectuurinstituut

Persbericht (22 februari 2008): Happening in het NAi - Een behaaglijk vreemd evenement, za 1 maart t/m zo 4 mei 2008 in het NAi

Op zaterdag 1 maart tijdens de Rotterdamse Museumnacht opent het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam de deuren van `Happening'. `Happening' is geen tentoonstelling over een architect zoals het publiek het in het NAi gewend is, maar een 10 weken durend doorlopend programma ontwikkeld met Wiel Arets Architects. De internationaal opererende Arets ontwierp een gebouw in het NAi-gebouw, een object dat hij als `Behaaglijk Vreemd' omschrijft. De installatie brengt architectuur en het leven in de stad dat de architectuur bestaansgrond geeft, bij elkaar: overdag, tijdens museumopeningstijden, kan het publiek de installatie bezoeken, terwijl deze architectonische structuur 's avonds het podium vormt voor allerlei vormen van cultuur die voor het stadsleven zo bepalend zijn.

Dag
`Happening' heeft twee gezichten. Overdag is de bezoeker de hoofdrolspeler van de installatie. Door verandering van licht, videoprojecties en games weten geluidskunstenaar Gosse de Kort, lichtontwerper Tom Verheijen, en de ontwerpers van ]NI[ onder regie van theatercollectief Powerboat, op subtiele wijze emoties te bespelen en de bezoeker mee te nemen in een collectief spel. De bezoekers worden gestimuleerd de installatie en de ruimte op hun eigen manier te bekijken.

Avond
's Avonds, als het museum gesloten is, is de installatie het podium voor het culturele leven van de stad. Elke donderdag- tot en met zondagavond zullen er dansvoorstellingen te zien zijn, multimediale debatten georganiseerd worden, concerten van zowel moderne als klassieke muziek, clubavonden, performances, talentenjachten en een modeshow. Culturele organisaties voornamelijk uit Rotterdam, maar ook uit de rest van Nederland en uit het buitenland verbeelden ieder op hun eigen wijze de stad en laten de bezoekers aan de happenings de installatie steeds weer op een andere wijze ervaren.

Programma
Het volledige en recente programma van `Happening' is te vinden op happening.nai.nl.

Bar
Van het restmateriaal van de door Wiel Arets Architects ontworpen installatie maakte het jonge Rotterdamse architectenbureau 2012 Architecten een bar, die open zal zijn tijdens de happenings die plaatsvinden in de avonduren, en geëxploiteerd wordt door café brasserie Dudok. 2012 Architecten heeft als filosofie om uit te gaan van al bestaande bronnen, zoals afvalmaterialen.

Behaaglijk Vreemd
Wiel Arets: "'Behaaglijk Vreemd' is de titel van de installatie ontworpen door Wiel Arets Architects.
Geïnspireerd door dogma, gaat dit project over imperfecte precisie en de ontmoeting. Schoonheid is niet aan de orde; deze installatie kan zoveel verhalen in zich opnemen als je maar wilt. De binnen- en buitenoppervlaktes van de huid van deze architecturale uitvinding raken elkaar nooit; ze blijven altijd apart en hebben hun eigen karakter. Er zijn geen ramen, want die zitten altijd op de verkeerde plaats omdat elk programma een eigen interieurontwerp vereist. 'Behaaglijk Vreemd' is een klein project dat uitdaagt met een provocatie die de waarnemer kan voelen. Een gebouw met zijn eigen geschiedenis, architectuur pur sang, en tegelijkertijd een installatie waaraan men niet zomaar voorbij loopt. Het is een uitdagend project met meer dan één leven, een pragmatisch antwoord op een niet-bestaande vraag, maar bovenal vraagt het de toeschouwer een standpunt in te nemen. Niet 'vreemd luxueus' en evenmin 'vreemd comfortabel', maar 'behaaglijk vreemd' is de titel van dit project, dit boek waarin bezoekers kunnen lezen dat ze moeten vergeten dat ze zich bevinden in een architectonische constructie. Net als een spiegel die de kijkers confronteert moet deze installatie gezien worden als een stelling over wat onze cultuur zou kunnen zijn. Een project waarin de bezoeker, die altijd in beheerste beweging is, verzet zal voelen tegen gemakkelijk comfort, gemakkelijke luxe, gemakkelijk geluk."

Persvoorbezichtiging
U bent van harte uitgenodigd om op vrijdag 29 februari om 16.00 uur de persvoorbezichtiging bij te wonen in Zaal 1 van het NAi. Ole Bouman, directeur van het NAi, Wiel Arets, architect en oprichter van Wiel Arets Architects en Emiliano Gandolfi , projectleider Happening, zullen het project en de installatie toelichten. Daarna kan de installatie bezocht worden en is er gelegenheid voor interviews. Tijdens de persvoorbezichtiging kunt u aangeven bij welke happenings u namens de pers aanwezig wilt zijn. U kunt zich aanmelden voor de persvoorbezichtiging via www.nai.nl/inschrijven/vip