Nederlands Architectuurinstituut

Persbericht (28 februari 2008) Huis Sonneveld jubileert - Burgemeester Opstelten opent tijdens de museumnacht het jubileumjaar

De modernistische witte villa Huis Sonneveld, aan de rand van het Museumpark in het centrum van Rotterdam, bestaat dit jaar 75 jaar. Dit jubileum wordt gevierd met verscheidene activiteiten gedurende het hele jaar. De opening van dit jubileumjaar vindt aanstaande zaterdag, 1 maart, plaats tijdens de Rotterdamse museumnacht: bezoekers krijgen een rondleiding door het huis met aansluitend koffie en taart. De eerste taart wordt om 20.00 uur aangesneden door de burgemeester van Rotterdam, Ivo Opstelten. Hiermee is het jubileumjaar officieel geopend.

Fotoalbum
Direct na de oplevering van het huis in 1933 gaf de familie Sonneveld twee 'moderne' fotografen de opdracht het huis te fotograferen. Jan Kamman fotografeerde het exterieur en Piet Zwart het interieur. De foto's werden samengebracht in een fotoalbum dat bekendheid kreeg als document van 'Nieuwe Fotografie': modern, zakelijk en strak, met toepassing van nieuwe perspectieven en bijzondere uitsneden waardoor de ruimtelijkheid en het lichte karakter van de woning de nadruk kreeg.

Stuur uw foto in
Met behulp van het publiek wil het NAi een nieuw fotoalbum voor Huis Sonneveld maken. Heeft u nog mooie foto's waar Huis Sonneveld (interieur of exterieur) opstaat in uw fotoalbum of op uw computer, dan kunt u deze opsturen naar het Nederlands Architectuurinstituut, Museumpark 25, 3015 CB Rotterdam of fotoalbum@nai.nl. Afdrukken worden ingescand en aan u teruggestuurd. Vermeld duidelijk uw naam, adres en het (geschatte) jaar waarin de foto is genomen bij de foto. De foto's zullen digitaal gepresenteerd worden via de website van het NAi. Het NAi is nog op zoek naar een locatie in de stad Rotterdam om de foto's te vertonen. Tijdens de museumnacht doet burgemeester Opstelten de eerste bijdrage aan het fotoalbum: de gemeente Rotterdam stelt een foto uit het Gemeentearchief beschikbaar. Het is een foto uit 1947 waarop noodwinkels aan de Jongkindstraat te zien zijn met Huis Sonneveld op de achtergrond (fotograaf onbekend).

Geschiedenis
Op 17 mei 1933 werd Huis Sonneveld opgeleverd door architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt. De architecten hadden zowel het exterieur als het interieur van de woning en zelfs de tuin ontworpen. De villa werd gebouwd voor Albertus Sonneveld, een van de drie directeuren van de Van Nelle-fabriek, die door dezelfde architecten was ontworpen. De woning voldeed aan alle eisen van het moderne leven: veel licht, lucht en ruimte ter bevordering van de gezondheid en het welzijn van de bewoners. Toen de familie Sonneveld de villa aan de Jongkindstraat in 1933 betrok, lieten ze daarom al hun bezit behalve wat kleding, foto's en sieraden, achter in hun oude negentiende-eeuwse huis aan de Heemraadsingel. De familie maakte een nieuwe start in een volledig ingericht huis vol meubels van de Rotterdamse
stalenbuis-meubelontwerper Gispen.

Museumwoning
Het huis overleefde de oorlog. Het lag toentertijd aan de rand van Rotterdam, tegen de weilanden van het land van Hoboken aan. Het vuur van het bombardement op Rotterdam bereikte de villa niet. In de jaren zestig, toen de kinderen het huis al hadden verlaten, verhuisde het echtpaar Sonneveld naar een City-flat aan de Schiedamse Vest. Jarenlang werd de villa bewoond door ambassadeurs van de Franse ambassade, totdat Stichting Volkskracht de woning begin jaren negentig aankocht. In samenwerking met het Nederlands Architectuurinstituut werd Huis Sonneveld in oude glorie hersteld en in 2001 als museumwoning opengesteld voor publiek. Met aantallen tussen de 20.000 en 30.000 bezoekers per jaar, is het een van de populairste museumwoningen van Nederland.

Jubileumactiviteiten
Het 75-jarig jubileum wordt gedurende het gehele jaar gevierd met het publiek. In mei vindt een jubileumweek plaats, die begint op zaterdag 17 mei - de officiële opleverdatum. Ondermeer is de presentatie van een kinderprentenboek over een muis die in Huis Sonneveld woont, een lezing door de kleinzoon van de familie en een huiskamerconcert. Daarnaast zal het huis op een feestelijke manier aanhaken bij activiteiten als de Verborgen Tuinen-route, de Dag van de Architectuur en Open Monumentendag.

Noot voor de pers
Wilt u aanwezig zijn bij het aansnijden van de taart door de burgemeester, dan kunt u een e-mail sturen naar press@nai.nl Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met het team Marketing en Communicatie van het NAi: Marlies Dijkstra, tel. 010-4401235 of press@nai.nl