Nederlandse Islamitische Omroep

Persbericht www.nioweb.nl

Televisie
NioScoop zondag 2 maart 2008, 15.00 uur - 15.30 uur, Nederland 2 Herhaling op zaterdag 8 maart 2008, 10.55 - 11.25 uur, Nederland 2

De aanklacht van Hassan Nuhanovic

Eindelijk is er een datum bekend voor het proces dat Hassan Nuhanovic aangespannen heeft tegen de Nederlandse Staat. De VN tolk stelt Nederland verantwoordelijk voor de moord op zijn ouders tijdens de oorlog in het voormalige Joegoslavië. In deze oorlog werden duizenden moslims vermoord. Zondag in NioScoop: Wat maakte Hassan mee en is Nederland inderdaad verantwoordelijk?

Bekeerlingen in Mauritanië

In hun thuisland hoorden ze dagelijks de negatieve verhalen over de islam. Maar in hun zoektocht naar de zin van het leven kwamen een aantal westerlingen juist bij deze religie terecht. Ze lieten alles achter en begonnen een nieuw leven in de woestijn van Mauritanië. Brengt de islam het ultieme geluk? Zondag in NioScoop een kijkje in het leven van de dorpelingen van Maata Maoulana.

Radio
De Horizon zaterdag 1 maart 2008, tussen 19.30 en 20.10 uur op Radio 5

Nederland in crisis

Zowel de politiek als de samenleving zijn niet in staat om op een opbouwende manier met problemen om te gaan en handelen daarom vanuit "onderbuikgevoelens". Uit deze houding zijn veel van de huidige discussies te begrijpen. Voorbeelden te over: het feit dat allochtonen voor hetzelfde vergrijp zwaarder gestraft worden dan autochtonen, de dialoog tussen moslims en niet-moslims die in feite een patriarchale monoloog is en het feit dat men het uberhaupt nog over allochtonen heeft in plaats van over Nederlandse burgers. Dit alles beweert in ieder geval hoogleraar interculturele communicatie, professor Wasif Shadid. Onlangs werden zijn opvattingen gebundeld in zijn uitgave De multiculturele samenleving in crisis. In De Horizon een gesprek met dr. Shadid over deze kwesties en de vraag of de crisis waarin Nederland verkeert snel bezworen zal zijn.

Wie zijn eigenlijk de 'mensen van het boek', ofwel de ahl al-kitab? Geldt dit Koranische begrip enkel voor de joden en christenen? Alleen zij komen immers in de Koran voor als de ontvangers van een Goddelijke openbaring. Maar hoe zit het dan met andere godsdiensten die ook een openbaring claimen, zoals bijvoorbeeld de hindoes? Deze vragen bespreken wij met islamkenner Bahauddin Budak.

Internet
'Wat ik het meest zou missen is de haring'

Sinds ruim een week is de Tegenfilm van Ersin Kiris en Vincent van der Lem te zien op Youtube. Nioweb sprak met Kiris over zijn drijfveren om deze film te maken. 'Je merkt dat de grootste groep CDA en VVD leden het eens is met zijn toon en uitspraken. Ik had behoefte om iets terug te zeggen, dat heb ik gedaan door een film te maken.' Voor het interview met Kiris, kijk op www.nioweb.nl

Wilt u reageren naar aanleiding van dit persbericht stuur dan een email naar redactie@islamitischeomroep.nl