Evangelische Omroep

Zaterdag in Blauw Bloed: 'Amsterdam en de Oranjes'

Blauw Bloed, zaterdag 01 maart 2008, 19:35 uur, Nederland 2

Het is een beetje een haat-liefdeverhouding. Op het ene moment worden er rookbommen gegooid en op het andere moment wordt koningin Beatrix spontaan door een Amsterdammer gezoend. Morgen (29/02) opent de koningin in het Amsterdam Historisch Museum de tentoonstelling 'Amsterdam en de Oranjes' over vier eeuwen lief en leed tussen Amsterdammers en de koninklijke familie. Het royaltyprogramma Blauw Bloed doet a.s. zaterdag uitgebreid verslag van de opening en dook in de koninklijke geschiedenis van Amsterdam. Kijk voor meer info op www.eo.nl/blauwbloed

Deze week was het vorstendom Liechtenstein in het nieuws omdat het zo goed bewaarde bankgeheim ineens op straat lag. Tot woede van prins Alois heeft de Duitse inlichtingendienst de jacht geopend op vermogende Duitsers die, om de belasting te ontlopen, hun geld parkeren bij de banken van Liechtenstein. In Blauw Bloed alles over deze kwestie als ook de achtergronden rond de regerende familie Von und Zu Liechtenstein, één van de oudste adellijke families van Europa.

Ook was Blauw Bloed in het klimaatbos bij Biddinghuizen. Prinses Máxima hielp er schoolkinderen met het begraven van tijdcapsules met daarin tekeningen, opstellen en foto's. Over 25 jaar worden de capsules weer opgegraven, zodat we dan kunnen zien hoe we nu in 2008 denken over de natuur en klimaatverandering.

Tot slot een interview met prinses Mabel. Dinsdag vloog ze op en neer uit Londen om het afscheid van rabbijn Soetendorp bij te wonen. Per 1 maart legt hij zijn functie als rabbijn neer wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Aan Blauw Bloed vertelt de prinses hoe ze haar carrière en haar moederschap zo goed mogelijk probeert te combineren.

Blauw Bloed is er elke zaterdagavond om 19:35 op Nederland 2 en wordt gepresenteerd door Jeroen Snel.


---

Noot voor redactie,