1 Maart: Endometriose Dag

18/02/2008 09:20Kodyo B.V.Sittard en Amsterdam, februari 2007

Jonge vrouwen vragen aandacht voor onbegrepen probleem

Tot voor kort werd menstruatiepijn afgedaan als 'vrouwenkwaal' waar je 'maar aan moet wennen'. Steeds vaker echter ontdekken gynaecologen een duidelijke en gevaarlijke oorzaak van die menstruatieklachten: Endometriose. Omdat endometriose kan leiden tot ernstige klachten en zelfs onvruchtbaarheid start wereldwijd op 1 maart de Endometriose Awareness Week. Het doel van de voorlichting is vrouwen meer bewust te maken van de symptomen van de aandoening en begrip, ook bij (huis)artsen te vergroten. De Nederlandse Endometriose Stichting organiseert in samenwerking met het VU medisch centrum Amsterdam op 1 maart een symposium.

Wat is endometriose?
Vrouwen die aan endometriose leiden, kunnen tijdens de menstruatie ernstige pijn hebben, maar ook pijn tijdens het vrijen en pijn bij het urineren en ontlasten. Bij vrouwen met endometriose groeit het baarmoederslijmvlies ook buiten de baarmoeder. Tijdens de menstruatie ontstaan kleine bloedingen, die voor verklevingen en cysten kunnen zorgen. Deze bloedingen ontstaan dan in of op de eierstokken of baarmoeder. Zo kan endometriose nadelige invloed hebben op de vruchtbaarheid. De verklevingen en cysten kunnen ook de darmen of de blaas bereiken. De verklevingen of cysten buiten de baarmoeder veroorzaken de vaak hevige pijn, die in eerste instantie dus wordt aangezien voor menstruatiepijn.

Steeds jonger, steeds vaker
De gemiddelde leeftijd van endometriose patiënten wordt steeds lager; volgens recent onderzoek Endometriose Stichting is dit 27 jaar. Endometriose komt bij ongeveer 10% van alle vruchtbare vrouwen voor en kan een behoorlijke impact hebben op iemands leven. Vroegtijdige herkenning en diagnose is van belang voor een goede behandeling

Informatiedag Endometriose Stichting te Amsterdam.
De Endometriose Stichting organiseert in samenwerking met het VU medisch centrum Amsterdam op 1 maart een symposium over endometriose. Thema van dit symposium is de multidisciplinaire behandeling van endometriose.

Datum: zaterdag 1 maart 2008
Plaats: Amstelzaal van het Ziekenhuis,
VU medisch centrum Amsterdam,
Boelelaan 1117 in Amsterdam
Aanvang: 10.30 uur
Zaal open: vanaf 10.00 uur
Einde: 16.00 uur

Gastsprekers:
Dr. P.G.A. Hompes, hoofd endometriose centrum VUmc, Dr. R. Schats, IVF specialist, Dr. J.H.T.M. van Waesberghe, radioloog, Dr. V. Mijatovic, gynaecoloog, Drs. H.J.R. van der Horst, uroloog, Drs. J.J.M.L. Dekker, gynaecoloog, Drs. I. Melgers, gynaecoloog, Prof. Dr. W.W.A. Zuurmond, pijnspecialist. Allen zijn verbonden aan het VU medisch centrum en werkzaam binnen het endometriose team.

De artsen zullen ingaan op verschillende onderdelen van behandeling, diagnosestelling via beeldvorming en operatieve behandeling naar medicamenteuze behandeling en pijnbestrijding.

Voor wie?
Deze dag is voor patiënten, partners, (huis)artsen, gynaecologen, media, politici en andere geïnteresseerden uit Nederland en België.

Entree van deze dag inclusief lunch euro 12,50 per persoon, donateurs ontvangen een korting van euro 2,50 (ook geldig voor 1 introducé)

Meer informatie kunt u vinden op onze website. Aanmelden voor deze dag kan ook via de website www.endometriose.nl of www.endometriose.be

http://www.endometriose.nl