Politie Friesland

Politieberichten van zaterdag 1 maart

Fryslân, 01-03-2008 o Politieberichten van vrijdag 29 februari 07.00 uur t/m zaterdag 1 maart 11.00 uur.

Wolvega: politie houdt drie verdachten aan voor fietsendiefstal De politie heeft drie inwoners van Wolvega van 17,18 en 19 jaar aangehouden op verdenking van de diefstal van fietsen. Tussen vrijdag 22 februari en zondag 24 februari werden er vijf niet afgesloten fietsen uit schuren en bergingen in Wolvega gestolen. De politie kwam de drie verdachten op het spoor toen een medewerker van de politie drie van de vijf gestolen fietsen te koop zag staan op Marktplaats. Na politieonderzoek werden op dinsdagavond 26 februari de17- en 19-jarige verdachte aangehouden. Een dag later werd de 18-jarige verdachte aangehouden. Het trio werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De drie teruggevonden fietsen gaan retour naar de rechtmatige eigenaren.

Lemmer: politie houdt twee verdachten aan voor mishandeling en vernieling
De politie heeft woensdag 27 februari twee inwoners van Rutten van 21 en 53 jaar aangehouden op verdenking van mishandeling en vernieling. Het duo had op vrijdagavond 22 februari op de Visserburen in Lemmer een 21-jarige automobilist mishandeld en daarbij zijn auto vernield. De twee reden de Lemster klem, waarna er een heftige woordenwisseling ontstond over een voorrangssituatie. Tijdens de woordenwisseling werd het autoruit van de Lemster met een zaklamp ingeslagen. Het slachtoffer werd geraakt door het rondvliegende glas en zaklamp. Na horen van een getuige en het slachtoffer en politieonderzoek konden de twee verdachten op woensdag 27 februari worden aangehouden. Na verhoor en een proces-verbaal mocht het duo het politiebureau verlaten.

Leeuwarden: politie onderzoekt diefstal voedingskabel
De politie onderzoekt de diefstal van 50 meter voedingskabel van een torenkraan. In de nacht van donderdag op vrijdag werd de kabel gestolen. De kraan stond op een bouwterrein aan de Fruitstraat. Gezien het gewicht van de kabel moet de diefstal door meerdere personen zijn gepleegd. Namens het gedupeerde bouwbedrijf deed 58-jarige inwoner van Harlingen aangifte.

Houtigehage: rijden tijdens ontzegging rijbevoegdheid en rijden zonder rijbewijs
De politie heeft vrijdagochtend op de Michielsreed een 35-jarige automobilist uit Houtigehage aangehouden op verdenking van het rijden tijdens een ontzegging van de rijbevoegdheid en het rijden zonder rijbewijs. De bestuurder kreeg een stopteken omdat na controle bleek dat de APK van het voertuig was verlopen. Na onderzoek bleek tevens dat de bestuurder een ontzegging van de rijbevoegdheid had en dat hij niet meer in bezit was een geldig rijbewijs. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mocht de 35-jarige het bureau weer verlaten.

Menaldum: gewonde bij aanrijding
De politie heeft vrijdagochtend een aanrijding tussen twee autos op de Rypsterdyk onderzocht. Een 25-jarige vrouw uit Winschoten kwam vanaf de A31 en wilde ter hoogte van de carpoolplaats (Eastryp) de kruising oversteken. Daar naderde juist vanuit de richting Menaldum de andere auto, bestuurd door een vrouw (personalia nog onbekend). Een aanrijding was het gevolg. De vrouw uit Winschoten kwam met de schrik vrij. Dat gold niet voor de andere bestuurster. Zij raakte gewond aan hoofd en buik en kon niet uit de auto komen. Door de brandweer is de deur opengemaakt. Ze is overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Gorredijk: rijbewijs ingevorderd
De politie heeft vrijdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 23-jarige automobilist uit Tjuchem. Hij reed op de rijksweg A7 met een snelheid van 200 km/u. Daar is 120 km/u toegestaan. Naast de invordering wordt er proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Surhuisterveen: woninginbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan De Dellen. Vrijdagavond brak men in door een ruit te vernielen. Het is niet bekend wat er is weggenomen. De 68-jarige bewoner deed aangifte. Door de politie is een buurtonderzoek gehouden. Op zaterdag zal door de technische recherche een sporenonderzoek worden uitgevoerd.

Stroobos: schip tegen brug
De politie heeft zaterdag geassisteerd bij een aanvaring op het Prinses Margrietkanaal tussen een vrachtschip en de brug in de Miedweg. De schipper (personalia onbekend) had de brug niet gezien en voer er pardoes tegenaan. Op enkele schaafwonden na raakten de opvarenden, vier mannen, niet gewond. Het schip kwam vast te zitten onder het middengedeelte van de brug. Door de klap was de brug gedeeltelijk open gegaan. Het verdere onderzoek is overgedragen aan de waterpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten.

Surhuizum: woninginbraak
De politie heeft vrijdagavond een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Doarpsstrjitte. Men kwam binnen door een niet afgesloten slaapkamerraam. Er is zijn sieraden en geld gestolen. De 74-jarige bewoner deed aangifte. Door de politie wordt zaterdag een buurtonderzoek gehouden.

Franeker/Drachten/Oentsjerk: onder invloed doorrijden en in de sloot De politie heeft vrijdagnacht een 20-jarige Leeuwarder en een 43-jarige man uit Winsum aangehouden op verdenking van diverse misdrijven. Vrijdagavond omstreeks 22.20 uur zagen getuigen dat een personenauto op de Zuiderkade achteruit tegen een andere auto aanreed. De personenauto reed daarna direct weg. Getuigen noteerden het kenteken. Twee uur later kreeg de politie de melding dat er een auto in de sloot lag naast de Waldwei ter hoogte van Garijp-Nijega, bij het tankstation. Toen de politie ter plaatse kwam bleek het om dezelfde personenauto te gaan. Bij het voertuig waren meerdere personen, waaronder de Leeuwarder verdachte. Hij verklaarde de bestuurder te zijn geweest bij het ongeval op de Waldwei. Hij bleek onder invloed van alcohol en werd aangehouden. Aan het bureau blies hij 740 ug/l. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en hij kreeg een rijverbod. Tegen de Leeuwarder, een beginnend bestuurder, wordt proces-verbaal. Hij ontkende de bestuurder te zijn geweest bij het ongeval in Franeker. Dat zou één van de andere inzittenden, wier namen bij de politie bekend waren, geweest zijn. Dit onderzoek en de vraag of het niet om joyriding met de geleende auto gaat, loopt nog.
De man uit Winsum zat als passagier in de auto en was na het ongeval op de Waldwei weggelopen. Twee uur later, rond 03.00 uur, kreeg de politie de melding dat er zou worden ingebroken in een zorgcentrum in Oentsjerk. Bij onderzoek bleek een ruit van het pand te zijn vernield en een deur van een kamer te zijn opengebroken. In deze kamer werd de man uit Winsum op bed aangetroffen. Ook hij is aangehouden en ingesloten voor nader onderzoek.

Haskerhorne: woninginbraak
De politie heeft vrijdagavond een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning aan de Haulsterweg. Men kwam binnen na het inslaan van een ruitje op de eerste etage aan de achterzijde van de woning. Er is in ieder geval een laptop gestolen. Door de politie is een buurtonderzoek gehouden. Dat leverde helaas geen aanwijzingen op. Op zaterdag zal de technische recherche een sporenonderzoek doen. De 63-jarige bewoner deed aangifte.

Leeuwarden: politie grijpt in bij burenconflict
De politie heeft zaterdag ingegrepen bij een burenconflict in de Louwsmeerstraat om de rust enigszins te herstellen. In de straat is al langer onenigheid, onder andere veroorzaakt door overlast. Dit liep vrijdagnacht uit de hand. Bij de eerste melding over geluidsoverlast rond 04.00 uur waren er al buurtbewoners, die het zat waren, zelf naar de overlastgevende woning gelopen. De politie wist de rust terug te brengen. De bewoners en bezoekers van het betrokken pand werden gewaarschuwd en de muziek werd flink getemperd. Een uur later was het echter weer raak. Inmiddels stond een groep buurtbewoners bij de woning en waren de bewoners en bezoekers van het pand ook naar buiten gekomen. Dat leidde tot veel rumoer, geschreeuw en handgemeen. Door de politie werden vijf bewoners/bezoekers van de woning aangehouden en overgebracht naar het bureau. Het gaat om een 46-, een 33- en een 22-jarige man uit Leeuwarden en een 32-jarige man uit Franeker. Personalia van de vijfde persoon zijn niet bekend. De eerste vier zijn voor nader onderzoek ingesloten. De onbekend is weer in vrijheid gesteld. De politie maakt ook proces-verbaal op tegen een 31-jarige buurtbewoner, die het recht in eigen hand nam. Hij duwde een verdachte door de ruit van de voordeur.