Gouden lente in Amersfoortse galerie 't Pleintje


Galerie 't Pleintje exposeert Gor Avetisyan

AMERSFOORT, 20080218 -- Op de Krommestraat 22 in Amersfoort opent op zaterdagmiddag 1 maart a.s. galerie 't Pleintje een nieuwe expositie met werk van de kunstenaar Gor Avetisyan.

Onder de titel 'Golden Spring' (gouden lente) wordt het werk geexposeerd van de Tjechisch/Armeense kunstenaar Gor Avetisyan. Zijn werk wordt wereldwijd gewaardeerd om zijn expressieve en emotionele uitstraling. Tot tweemaal toe won hij de eerste prijs op het internationale LIBR ART Salon, verkreeg een koninklijke onderscheiding van het Belgische hof en won een 1e prijs toegekend door de Europese Unie voor Kunst (en cultuur).

Gor Avetisyan werd in 1963 geboren in Yerevan, Armenië. Studeerde daar in 1990 af aan de kunstacademie en hield zich vooral bezig met het maken van sculpturen.
Het vallen van de Berlijnse muur en de daarop volgende post-Sovjet migratie was van grote invloed op zijn leven en artistieke carrière. Hij vertrok uit Armenië - het land dat ligt op de grens van de Oriëntal en de Westerse wereld - trok door Europa en verbleef lange tijd in Duitsland. Daar studeerde hij verder aan een kunstacademie, om uiteindelijk te belanden in Praag, een stad waar Oost en West Europa elkaar ontmoeten. Naast het maken van sculpturen begon hij nu ook meer en meer schilderijen te vervaardigen om zijn ervaringen en emoties weer te geven. De kruising tussen verschillende tradities en culturen zien we, op een bijzonder verfijnd emotioneel niveau, terug in het werk van Gor.
In zijn - abstract ogende - schilderijen gaan herinneringen als boodschappen uit het verleden samen met expressieve uitingen die ons de zon en de sfeer van de oriëntal doen voelen. Sommige representaties roepen herinneringen op aan de esthetisch verfijnde Armeense beeldentaal en aan Middeleeuwse kalligrafie. Andere schilderijen ademen de sfeer van de Praagse barok terwijl ze iets mysterieus hebben. Authentieke emoties van de schilder vermengen zich met een nieuwe energie. Het werk brengt de boodschap voor een nieuwe lente. In zijn schilderkunst viert Gor zijn romantische expressie van het bestaan. De filosoof achter Avetisyan laat ons zien dat de menselijke emotie traditionele en culturele grenzen overschreid. In de liefde, het verdriet en blijdschap herkennen we elkaar als mens.

Galerie 't Pleintje is zeer trots met deze expositie. Op zaterdag 1 maart a.s. is er een feestelijke opening en de kunstenaar zal aanwezig zijn. Tijd: 13.00 - 17.00 uur.
Muzikale omlijsting zal ondermeer worden verzorgd door de virtuoze flamenco-gitarist Alain Labrie.

De expositie is tot en met 31 mei 2008 te bekijken. De galerie is geopend van woensdag t/m zaterdag en elke 3de zondag van de maand: 13.00 -17.00 uur
U bent van harte welkom!
Voor meer informatie: www.heibel.nl of tel: 033-4480473

Galerie 't Pleintje - Amersfoort